Robotik süreç otomasyonu uygulamasının teknoloji kabul modeliyle incelenmesi : bankacılık sektöründen bir örnek - İren, Mücahit Rüstem (My University, 2022)
Çalışmamızın amacı bankacılık sektöründe henüz yeni yaygınlaşmakta robotik süreç otomasyonuna kullanımına yönelik çalışan kullanım niyetini ve bunu etkileyen unsurları incelemektir. Bu amaçla Teknoloji Kabul Modelinden yararlanılarak sorular oluşturulmuştur ve robotik süreç otomasyonundan yararlanan bir katılım bankasının personellerine anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasının analizi SPSS 22 versiyon ve Amos 25 versiyon programlar ile gerçekleştirilmiştir. İlk olarak Amos rulayıcı faktör analizi yapılmış ve analiz sonucunda yapı geçerliliğinin sağlandığı belirlenmiştir. Daha sonraki analizler SPSS yapılmıştır. Güvenilirlik analizi sonucu elde edilen sonuçlara göre güvenilirliğin sağlandığı belirlenmiş bunun üzerine normallik testi yapılmıştır. Verilerin normal dağıldığı belirlendikten sonra frekans analizi ve korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra hipotezlerin test edilmesi amacıyla regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Sosyal imaj ve öznel kural dışında teknoloji kabul modeline ait diğer alt ölçekler pozitif ve anlamlı olarak tespit edilmiştir. Son olarak, demografik farklılıkların davranışa yönelik niyeti nasıl etkilediğini belirlemek amacıyla fark testi yapılmıştır. Fark testlerinin sonucunda, demografik farklılıkların davranışa yönelik niyet üzerinde bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.

The aim of our study is to examine the employee intention to use robotic process automation, which is just becoming widespread in the banking sector, and the factors affecting it. For this purpose, questions were formed by using the Technology Acceptance Model and a survey was conducted with the personnel of a participation bank using robotic process automation. The analysis of the survey study was carried out with SPSS 22 version and Amos 25 version programs. First, confirmatory factor analysis was performed with the Amos program and it was determined that construct validity was achieved as a result of the analysis. Other analyzes were done with the SPSS program. According to the results obtained as a result of the reliability analysis, it was determined that the reliability was ensured, and the normality test was performed. After it was determined that the data were normally distributed, frequency analysis and correlation analysis were performed. Except for social image and subjective rule, other subscales of the technology acceptance model were found to be positive and significant. Finally, the difference test was conducted to determine how demographic differences affect behavioral intention. As a result of the difference tests, it was determined that demographic differences did not have an effect on behavioral intention.
Keywords: Bankacılık Robotic Process Automatıon; Banking; Business; İşletme; Robotik Süreç Otomasyonu; Technology Acceptance Model; Teknoloji Kabul Modeli