Ajans haberciliğinde dijital dönüşüm ve Covid-19 döneminde sağlık haberciliğine etkisi - Ulu, Kazım Kaan (My University, 2022)
Bugün ajans haberciliğinin doğuşu ve ajans haberciliğinde kullanılan teknolojik aletlerin kökeni aslında ilk çağlardan beri süre gelen bir değişimin sonucunda ortaya çıkmıştır. Endüstri 1.0 ile başlayan süreç günümüzde Endüstri 4.0’a kadar ilerlemiş; bu gelişmenin sonuçları ise dünyada pek çok şeyi değiştirdiği gibi klasik medyadaki düzeni de değiştirerek yeni gelişmelerin doğmasına vesile olmuştur. 1900’lü yılların ortalarından 2000’li yılların ilk başlarına kadar medyada kullanılan haber kameraları, fotoğraf makineleri, daktilolar yerlerini günümüzde teknolojik gelişmelerin de etkisiyle de çok daha küçük elektronik aletlere bırakmıştır. Medyadaki bu dijital dönüşüm haberlerin kısa sürede okuyuculara ulaşmasını sağlamış son dakika haberleri de kısa sürede televizyon ve haber sitelerinde yerlerini bulmaya başlamıştır. Bu çalışmada medyada ilkçağlardan günümüze kadar olan dijital dönüşümler genel hatlarıyla incelenmiş ve bunun medyaya ardından da haber ajanslarına etkisi incelenmiştir. Dijital dönüşümün; haber ajanslarından abonelere geçilen haber ulaştırma hızlarına etkisi de konu edilerek Türkiye’nin ulusal çapta en büyük ajansları olan Anadolu Ajansı (AA), Demirören Haber Ajansı (DHA) ve İhlas Haber Ajansı’ndan (İHA) 10 muhabire birebir mülakat yöntemiyle sorular sorulmuş; ayrıca yine AA, DHA ve İHA’dan birer olmak üzere toplamda 3 sağlık muhabirine ayrıca 4 soru sorularak elde edilen bilgilerden yola çıkılarak bir sonuca varılması hedeflenmiştir.

Today, the birth of agency journalism and the origin of the technological tools used in agency journalism have actually emerged as a result of a change that has been going on since the early ages. The process that started with Industry 1.0 has now progressed to Industry 4.0; The results of this development, on the other hand, changed the order in the classical media, as well as many things in the world, and led to the emergence of new developments. News cameras, cameras and typewriters, which were used in the media from the mid-1900s to the early 2000s, have been replaced by much smaller electronic devices with the influence of technological developments today. This digital transformation in the media has enabled the news to reach readers in a short time, and breaking news has started to find its place on television and news sites in a short time. In this study, digital transformations in the media from antiquity to the present were examined in general terms and its effect on the media and then on the news agencies was examined. digital transformation; 10 reporters from Anadolu Agency (AA), Demirören News Agency (DHA) and İhlas News Agency (İHA), which are Turkey's largest nationally-owned agencies, were asked through one-to-one interviews, considering its impact on the speed of news delivery from news agencies to subscribers; In addition, it was aimed to reach a conclusion based on the information obtained by asking 4 questions to a total of 3 health reporters, one each from AA, DHA and İHA.
Keywords: Coronavirus; COVID-19; Epidemic; Haber ajansları; Health communication; Koronavirüs; Muhabir; News agencies; Pandemi; Pandemic; Pandemics; Reporter; Sağlık iletişimi; Salgın Technology; Teknoloji