Türkiye’de sosyal medya ile değişen aile yapısı; Z kuşağı üzerine bir araştırma - Tören, Arzu (My University, 2019)
Akıllı cihazların hayatımıza dahil olmasıyla beraber, sosyal medya uygulamaları da bireylerin vazgeçilmezi olmuştur. Kullanıcılar zamanlarının büyük çoğunluğunu sosyal medya ortamlarında geçirmektedir. Bu durum sadece gençler için geçerli değildir. Anne-baba, hatta büyükanne ve büyükbabalar da bu mecralarda oldukça aktif konumdadır. Durum böyle olunca; toplumun temelini oluşturan aile yapısında da değişiklikler meydana gelmiştir. Eskiden yüz yüze yapılan sohbetler, yerini sanal ortamdaki sohbetlere bırakmıştır. Bu çalışmada, sosyal medyanın aile hayatını ne yönde etkilediği incelenmiştir. Yeni medya uygulamalarından birisi olan Facebook aracılığıyla örnek kullanıcılar seçilip incelenmiştir. Kullanıcıların ne sıklıkta uygulamayı ziyaret edip paylaşım yaptığına bakılmıştır. Aile bireyleri ile ilgili paylaşımlar yapılmış mı? Yapıldıysa ne sıklıkla yapıldığına dikkat edilmiştir. Aynı zamanda kişilik analizleri yapılırken, Sigmund Freud’un Psikanaliz Üzerine adlı çalışmasından faydalanılmıştır.

With the inclusion of smart devices in our lives, social media applications have become indispensable for individuals. Users spend the majority of their time on social media platforms. This situation is not limited to just young people. Parents, and even grandparents, are also quite active on these platforms. As a result, changes have occurred in the family structure, which forms the foundation of society. Conversations that used to take place face-to-face have now been replaced by virtual chats. In this study, the impact of social media on family life has been examined. Sample users were selected and analyzed through Facebook, one of the new media applications. The frequency of users' visits to the application and the number of posts they made were observed. It was also noted whether they shared posts related to their family members and, if so, how frequently these posts were made. Additionally, while conducting personality analyses, Sigmund Freud's work On Psychoanalysis was utilized.
Keywords: Aile; Aileler; Attitudes; Families; Family; Generation Z; Internet; İnternet; Social aspects; Social life and customs; Social media; Sosyal medya; Sosyal yaşam ve gelenekler; Sosyal yönleri; Turkey; Tutumlar; Türkiye; Z Kuşağı; Z Social Media