Software functional size measurement and effort prediction using use case points and data web points for web applications - Özkanat, Hüseyin Gazi (My University, 2007)
USE CASE POINTS VE DATA WEB POINTS YÖNTEMLERİ İLE YAZILIMIN FONKSİYONEL BÜYÜKLÜK ÖLÇÜMÜ VE WEB UYGULAMALARI İÇİN EMEK TAHMİNİ Yazılım emek tahmini yazılım mühendisliğinin en önemli sorunlarından biridir. Yazılım endüstrisi ise henüz doğru olarak yazılım büyüklük ve emek tahmini konusunda yeteri kadar olgunlaşmamıştır. İncelemelerde belirtilen değerlere göre, yazılım projelerinin ortalama yüzde 50-60’ı zamanında veya bütçesi içinde bitirilememektedir. Ayrıca, sözleşmeler ve takibinde proje planının sağlanması için yazılım ölçüm değerleri, gelişim yaşam döngüsünün erken safhalarında çok daha önem kazanmaktadır. Bu kuşkusuz web uygulamaları için de geçerlidir. Geçtiğimiz 30 yıl boyunca birçok tahmin modeli önerilmiştir. Bu çalışmada, ilk olarak literatürde yer alan yazılım ölçüm teknikleri derinlemesine incelenmiş ve yazılım ölçüm alanlarından büyüklük ve emek, özellikle fonksiyonel büyüklük ve erken dönem emek tahmini yöntemleri üzerine yoğunlaşılmıştır. Ayrıca bu çalışma, 6 ticari web uygulama projesi üzerinde Use Case Points (UCP) ve Data Web Points (DWP) yöntemlerini kullanarak yapılan örnek inceleme çalışmasının sonuçlarını da içermektedir. Buna göre web uygulamaları için UCP ve DWP metotlarının %20 lik bir hata oranı ile projelerin erken dönemlerinde sonuç verebildiği gözlenmiştir. Ancak model parametrelerinin her organizasyon ve proje durumu için değişmesi gereği ortaya çıkmaktadır. Yazılım Büyüklük Ölçümü, Fonksiyonel Büyüklük Ölçümü, Function Points in Gelişimi, Emek Tahmini, Use Case Points, Data Web Points

SOFTWARE FUNCTIONAL SIZE MEASUREMENT AND EFFORT PREDICTION USING USE CASE POINTS AND DATA WEB POINTS FOR WEB APPLICATIONS Software effort prediction is one of the most important software engineering issues. However, the software industry has not yet matured enough to accurately quantify the software size and predict the effort. According to surveys, on average 50–60% of software projects result in time or cost overruns. In addition, software measurement values are more valuable at the early phases of the development life cycle, to be able to respond to contracts and follow the project plan with confidence. This is certainly true also for web applications. Many estimation models have been proposed over the last 30 years. In this study, firstly a review of software measurement techniques existing in the literature is provided. The focus is on the measurement of size and effort, especially on functional size and early estimation methods for the effort. The main contribution of this study is the case study on implementing Use Case Points (UCP) and Data Web Points (DWP) methods on six commercial web application projects. The results show that both the UCP and DWP methods can predict within 20 percent of the actual effort at the early phases of the projects. But model parameters have to be evaluated and adjusted for each organization and project environment. Software Size Measurement, Functional Size Measurement, Evolution of Function Points, Effort Estimation, Use Case Points, Data Web Points
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği; Emek Tahmini; Yazılım Büyüklük Ölçümü