Oksit bazlı malzemelerin iletken polimerler ile kaplanması ve kapasitif davranışlarının incelenmesi - Topcu, Osman Cem (My University, 2024)
Mobil teknolojilerde kullanılan pil sistemlerinin uzun şarj ve deşarj sürelerine, kısa çevrim ömrüne ve çevreye zarar verme potansiyeline sahip olmaları alternatif çözüm arayışını tetiklemiştir. Bu doğrultuda, süperkapasitörler gibi çevre dostu olan elektrokimyasal enerji depolama sistemlerine yönelme eğilimi gözlenmektedir. Süperkapasitörler (SC), kısa şarj ve deşarj süreleriyle dikkat çekerken, organik yapılı olmaları ve yüksek iletkenlikleri sayesinde enerji depolama, biyolojik sensörler ve güneş pilleri gibi çeşitli uygulamalarda tercih edilmektedir. Bu tez çalışmasında hazırlanan numunelerin enerji depolama ve pil sistemleri üzerine kapasitif davranışlarının incelenmesi hedeflenmiştir. Farklı derişim ve kütle birleşme oranlarına sahip hidroksit malzemeler mol hesapları yapılarak sentezlendi; numuneler belli sürede ve derecede etüvde şartlandırıldı. Elde edilen dört farklı derişime ve mol ağırlığına sahip numuneler aktif karbon (AC), bağlayıcı polimer ve homojen karıştırıcıyla birlikte havanda dövülerek nikel foam üzerine tatbik edilmiştir. Dört farklı derişim ve kütle birleşme oranlarına sahip hidroksit malzeme örneklerinin elektrot yüzeyindeki aktif madde miktarı gravimetrik olarak belirlendikten sonra, sıvı elektrolit çözeltisi içinde dönüşümlü voltametri (CV), galvanostatik şarj-deşarj testleri (GCD) ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) teknikleriyle elektrokimyasal ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre seçilen en iyi iki farklı derişime sahip metal oksit numunelere ayrı ayrı iletken polipirol (PPy) doplanarak sentezlenmiştir. Hazırlanan iki ayrı derişime ve kütle birleşme oranına sahip kompozit numunelerin kapasitif özellikleri yine GCD, CV ve EIS yöntemleri kullanılarak incelenmiştir.

The long charge and discharge times, short cycle life and potential environmental harm of battery systems used in mobile technologies have triggered the search for alternative solutions. In this regard, there is a tendency to shift towards electrochemical energy storage systems such as supercapacitors which are environmentally friendly. Supercapacitors (SC) attract attention with their short charge and discharge times and due to being organic and having high conductivity, they are preferred in various applications such as energy storage, biological sensors, and solar cells. The aim of this thesis is to investigate the capacitive behaviors of the samples prepared on energy storage and battery systems. Hydroxide materials with different concentrations and mass mixing ratios were synthesized by mol calculations; the samples were conditioned in an oven for a certain period and degree. The samples with four different concentrations and molecular weights were applied onto nickel foam along with active carbon (AC), binding polymer and a homogeneous mixer by pounding in a mortar. After determining the amount of active substance on the electrode surface of the hydroxide material samples with four different concentrations and mass mixing ratios gravimetrically, electrochemical measurements were carried out using cyclic voltammetry (CV), galvanostatic charge-discharge tests (GCD), and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) techniques in a liquid electrolyte solution. According to the results obtained, the best two metal oxide samples with different concentrations were separately synthesized by doping with conductive polypyrrole (PPy). The capacitive properties of the prepared composite samples with two different concentrations and mass mixing ratios were investigated again using GCD, CV, and EIS methods.
Coating of oxide based materials with conductive polymers and examination of their capacitive behaviours
Keywords: Electrochemistry; Elektrokimya; Energy Storage; Enerji Depolama Conductive Polymers; İletken Polimerler; Mechanical properties; Mekanik özellikler; Oksit Bazlı Malzemeler; Oxide Based Materials; Polimerler; Polymers; Supercapacitors; Süperkapasitörler; Technology; Teknoloji