Emniyet örgütünde çalışanların memnuniyeti üzerine bir araştırma - Aydar, Osman (My University, 2001)
Emniyet örgütünün toplum üzerinde önemli bir tesiri olduğu kaçınılmazdır. Toplum polisi değerlendirirken aynı zamanda devleti de değerlendirdiği söylenebilir. Polisin halk üzerinde oluşturduğu memnuniyet genel anlamda toplumun devletten memnuniyeti üzerine de tesir edecektir. Polisin toplum üzerinde bırakacağı tesire toplam kalite yönetimi yaklaşımına göre çalışanların memnuniyetinin önemli etkisi olacağını söyleyebiliriz. Kurumun kalitesini çalışanların sergilediği imaja bağlayabiliriz. Çalışanların kendi memnuniyeti bu imajı geliştirebilecektir. Bu çerçevede çalışanların yönetime, mesleğin genel şartlarına, çalışma koşullarına çalışma arkadaşlarına, iç motivasyonuna ve işleyişe ilişkin algılarının, beklentilerinin ve memnuniyetlerinin tespit edilerek toplam kaliteye ilişkin yapılabilecek çalışmalarda yön kazandırması amaçlanmaktadır. Bu amaca bağlı olarak çalışanların memnuniyetlerinin yada memnuniyetlerinin eksik olduğu hususların ölçülmesinde toplam kalite yönetiminin yönetime katılım, yöneticilerin önderliği, bilginin paylaşılması, ekip çalışması, eğitim ve sürekli gelişme gibi temel yaklaşımları gözardı edilemeyecektir. Elde edilen bulgular toplam kalite yönetimine ilişkin bu yaklaşımlardan birine veya bir kaçına yönelinmesinde veri teşkil edebilecektir. Çalışanların memnuniyeti, tamamen bir yönetim unsuru olduğundan ilk bölümde yönetim ile ilgili kavramlara ve bazı yönetim kuramlarına yer verilmiştir. Ayrıca insan unsurunu dikkate alan yönetim yaklaşımı ve bürokratik yönetim yaklaşımı üzerinde durulmuştur. Polis kavramı, polisin gelişimi, polis yönetimi ve polisin örgütlenmesi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde toplam kalite yönetimine girilmiştir. Yönetimde toplam kalite anlayışı ve toplam kalite yönetiminde çalışanların memnuniyeti üzerinde durulmuştur. Toplam kalite yönetiminin de önemle işlenen çalışanların yönetime katılımı, sürekli gelişebilme ve bunlarla bağlantılı kalite çemberleri üzerinde durulmuştur. Çalışanların memnuniyetinde ekip çalışmasının önemi de vurgulanmıştır. Çalışanların memnuniyetini etkileyen ve sürekli gelişme için kaçınılmaz olan bilginin paylaşılması üzerinde de durulmuştur. Yöneticilerin çalışanlara liderlik yapması ve çalışanların yöneticilerinden neler bekleyebilecekleri incelenmiştir. Çalışanların memnuniyetine eğitimin etkisi ve toplam kalite yönetiminde çalışanların çalışma arkadaşlarıyla ilişkileri de incelenmiştir. Çalışmamız insan olgusu üzerine olduğundan işe girme, ücretler, eğitim, kariyer beklentileri gibi insan kaynakları yönetimine ait işlevlere de içinde yer almıştır. Dördüncü bölümden itibaren de Emniyet örgütünde çalışanların memnuniyeti yaptığımız uygulamaya yer verilmiştir. Araştırmamız işi yapanlar, orta kademe yöneticiler ve üst kademe yöneticilere göre ayrı değerlendirilmiştir. Çalışanlarla orta kademe yöneticiler ve üst kademe yöneticiler arasında elde edilen tüm verilerin anlamlılıkları ve memnuniyet düzeyleri kıyaslanmıştır. Çalışanların yöneticilerinden, çalışma şartlarından görevlerinden, polislik mesleğinin genel yapısından memnuniyetleri ve kişisel tatmin durumlarına göre incelenmiş ve toplam kalite yönetimine ilişkin yaklaşımlar üzerinde durulmuştur. Elde edilen bulgulara ilişkin sonuçlar ve öneriler üzerinde durulmuştur.

A RESEARCH ABOUT THE HAPİNESS OF POLİCE EMPLOYEES İt's fact that Secruity Service has an important affectiveness in the society. İt can be considered Society police as well The State. Generally when the police is impressed as being glad for people. İt will affect the satisf of society about The state. We can say that there will be an important affect of employees who works regarding to total quality management approach, impressed people. We can base on quality of department to the immage of employees. Self satisfying of the employees would develop this immage. İn this concept, it is aimed to gain a side for the studies related to total quality, to determine the satisfy , wishes, understanding about the works, intennal motivation, relations with other employees, conditions of work, general points of job and the management. İt will not ignored the basic approaches of total quality management, the joining the management, leadership of managers, sharing of information, team working, study and permanent development. To measure the satisfy of employees or not enough satisfying of employees. This data will be as data for approaches related to total quality manegement, lead to one or several approaches. Satisfing the employees is entirely manegement point so in the first chapter, it is set that the concepts related to management and manegement teories. However it is based on approach of management which is regarding human element and approach at buroaucratic management. İt is explained the police concept, developing police, police management and organizing of police. İn second chapter, the total quality management is explained. İt is explained concept of total quality management and satisfying of employees in the total quality management. İt is told about the total quality management related to join to management of labours. İt is emphasised the importance of team working for satisfying of employees. İt is explained that the sharing of information is very important for satisfying employees and permanent devolopment. İt is examined that hopes of employees from managers and leadership of managers. İt is examined the effect of traing and realitions of labours with other employees in the total quality management for satisfying of employees. Our study contains the human is related to human resource management which include hope of carier, traning, payings, applying to job because of human reality. İn the fourth chapter it is set to the satisfying of employees in the Securty İnstution. Our research is determined for employees, middle staff managers and upper staff managers each other. İt is benchmarked of the data which are about employees, middle staff managers and upper staff managers. The satisfying of employees about the managers, conditions of working, their jobs, general conditions of police and personel satisfaction are examined for each other and is based on approaches of total quality management, is based on data conclusions and offers.
Keywords: Kamu güvenliği programları; PERSONEL YÖNETİMİ-İŞ HOŞNUTLUĞU; Polis hizmetleri; Polis teşkilatı