İşletmelerde Toplam Kalite Yönetimi’nin etkinleştirilmesinde Stratejik İletişim Yönetimi’nin rolü - Eren, A. Başak (My University, 2003)
İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN ETKİNLEŞTİRİLMESİNDE STRATEJİK İLETİŞİM YÖNETİMİNİN ROLÜ Toplam Kalite Yönetimi (TKY), son yıllarda pek çok işletme tarafından yaşama geçirilmeye çalışılan bir yönetim sistemidir. Hızla küreselleşen rekabet ortamı, gelişen teknolojiler ve değişen anlayışlar çerçevesinde işletmelerin dünyaya ayak uydurabilmeleri, işletme olarak bir değer yaratabilmeleri ve sürekli büyüyebilmeleri için TKY'ne ihtiyaç duyulmaktadır. Önce insan anlayışı temel alınarak yapılandırılan TKY, işletmelere uzun dönemde etkili olma, kar sağlama, sağlam adımlarla geleceği yakalayabilme ve rekabette bir adım önde olabilme olanağını sunmaktadır. Bu olanakların işletmelerde etkinleştirilmesi, TKY'nin tüm gerekliliklerinin ve stratejilerinin işletme kültürü ve tüm paydaşlar gözönüne alınarak sürekli geliştirilmesine ve iyileştirilmesine bağlıdır. Birçok işletmenin belli bir süre denedikten sonra TKY'den vazgeçmesi, işletmelerin TKY'yi yeterince anlamamalarından, benimsememelerinden ve çok kısa sürede sonuç ve kar elde etmeyi beklemelerinden kaynaklanmaktadır. Halbuki TKY bir yaşam biçimi halini almadığı müddetçe bir işletmede gelişemez ve iyileştirilemez. Stratejik İletişim Yönetimi TKY'nin bir yaşam biçimi halini alması ve etkinleştirilmesi için öncelikli ve en önemli anlayıştır. TKY bir yaşam biçimi ise, Stratejik İletişim Yönetimi de o yaşamın varolmasını sağlayan bir araçtır. İşletmenin vizyon ve misyonuna uygun iletişim stratejilerinin belirlenmesi, iletişimin araç ve yöntemlerinin, iletişim alanlarının kullanılması, stratejik açıdan TKY'nin uzun vadede etkili, etkin ve güvenilir bir yönetim anlayışı olarak etkinleştirilmesini sağlar. Bu çalışma ile, TKY'nin işletmelerde etkinleştirilmesi için her konuda ve her alanda Stratejik İletişim Yönetimi'ne duyduğu gereksinim vurgulanmakta, bu gereksinimlerin nasıl giderileceği örnek olaylar çerçevesinde ele alınmakta ve mükemmelliğe ulaşma yolunda sürekli başarı ve gelişme sağlamak için iletişimin ve Stratejik İletişim Yönetimi'nin önemi vurgulanmaktadır.

THE ROLE OF THE STRATEGIC COMMUNICATIONS MANAGEMENT TO INITIATE THE TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN ORGANIZATIONS Total Quality Management (TQM) is a management system which has been conducted by many organizations especially in recent years. Speed in globalized competitive business environment, the developed technologies and shifted attitudes are all the reasons for the corporations need TQM to adapt the changes, to improve themselves and to make profits. Structered by the philosophy humanbeing first, TQM, supplies many opportunities for corporations such as being effective in the long term, making profits, preparing for the future and reinventing the competitive rules. It is only possible to make these opportunities come true is that all the necessities and strategies of TQM should be continuously developed and improved by taking the corporate culture and all the stakeholders into consideration. Most of the companies give up implementing TQM after a short time, that is because the companies do not understand and adopt TQM and because they expect the results and profits very soon. However, TQM cannot be implemented unless it is dedicated to developments, innovations, changes and improvements as a way of life. Strategic Communications Management is the foremost approach to conduct and initiate TQM as a way life. In other words, if TQM is a way of life, Strategic Communications Management is the significant means to make it what it is. From the strategic point of view, identifying the communication strategies appropriate to the corporate's vision and mission, using the areas, means and methods of communication activates TQM in corporations as a management system that is effective, efficient and reliable in the long run. With this study, the need for Strategic Communications Management in implementing TQM in corporations is highlighted, in order to fulfiil the needs case studies are pointed out and on the way of excellence journey communication and Strategic Communications Management are emphasized for continuous developments and achievements of corporations.
Keywords: Şirketler; Toplam Kalite Yönetimi