El aletleri, ultrasonik aletler ve Erbium-Doped: Yttrium, Aluminium ve Garnet Lazer ile yapılan mekanik periodontal tedavinin kronik periodontitisli hastalarda karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi - Malalı, A. Ezgi (My University, 2010)
Tez Başlığı: El aletleri, ultrasonik aletler ve erbium-doped: yttrium, aluminium ve garnet lazer ile yapılan mekanik periodontal tedavinin kronik periodontitisli hastalarda karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi

Periodontal hastalıkların tedavisinde geleneksel olarak el aletleri ve ultrasonik aletlerle klinik başarı elde edilmekle birlikte, özellikle derin ceplerde diş yüzeyi temizliği kök yüzeyi düzleştirmesinin (SRP) sınırları olduğu bilinmektedir. Bu sebeple çalışmamızda yeni bir tedavi yaklaşımı olan Er:YAG lazerle, el aleti ve ultrasonik aletlerin etkinliği cep içi mikroorganizma oranları ve lökosit sayıları incelenerek karşılaştırıldı. Kronik periodontitisli 30 sistemik sağlıklı birey, 3 eşit gruba ayrılarak, el aleti (Grup E), ultrasonik alet (Grup U) veya Er:YAG lazerle (Grup L) tüm ağıza SRP uygulandı. Sıfırıncı ve 90. günlerde klinik olarak plak indeks, gingival indeks, sondalamada kanama, sondalama derinliği (S.D.) ve rölatif ataşman seviyesi tüm ağız, S.D. 4-6 mm ve ≥7 mm cep aralıklarında değerlendirildi. Gingival indeks değeri ≥2 olan ve S.D. 4-6 mm ve S.D. ≥7 mm aralığında bulunan 2’şer dişten alınan subgingival plak örnekleri 0., 7. ve 90. günlerde faz-kontrast mikroskobu ile incelendi. Tedavi sonrası tüm klinik parametrelerde grup içinde istatistiksel olarak anlamlı farklar (p<0.01) elde edilirken, gruplar arasında fark saptanmadı. Mikroorganizma oranları ve lökosit sayılarında 7. ve 90. günlerde başlangıca göre anlamlı sonuçlar elde edildi (p<0.01). Ancak 7. günden 90. güne elde edilen sonuçların korunmasında Grup E’nin Grup U ve Grup L’ye göre daha başarılı olduğu tespit edildi. Sonuç olarak çalışmamızda periodontal tedavide mekanik işlemlerle benzer klinik sonuçlar elde edilebildiği görüldü, ancak Grup E’de rekolonizasyonun daha yavaş olması, SRP’nin el aletleri ile tamamlanması görüşünü destekler niteliktedir. Bunun yanı sıra lökosit sayılarındaki değişim eğiliminin, mikroorganizma oranlarına paralel olması bu parametrenin tedavi etkinliğini değerlendirmek için kullanımının araştırmaya açık olduğunu göstermektedir. Anahtar sözcükler: Er:YAG lazer, el aleti, lökosit, SRP, ultrasonik aletler. Thesis Title: Comparison of Mechanical Periodontal Therapy with Hand Instruments, Ultrasonic Scalers or Er:YAG Laser in Chronic Periodontitis Patients. SUMMARY Although hand and ultrasonic instruments have been used for the mechanical periodontal treatment, they have limitations, particularly in deep pockets. Purpose of this study was to investigate the effectiveness of a novel treatment approach, Er:YAG laser, on clinical parameters, subgingival microorganism and leukocyte counts and to compare with hand and ultrasonic instruments. Thirty systemically healthy subjects with chronic periodontitis were randomly assigned to 3 groups (n=10), and were treated with either hand curettes, ultrasonic scaler or Er:YAG laser. Clinical assessments including plaque index, gingival index, bleeding on probing, probing depth (PD) and relative attachment level were made prior to and at 90 days after treatment. A total of 4 subgingival plaque samples were collected from pockets with a PD 4-6 mm and ≥7 mm and analysed with phase-contrast microscopy for microorganism proportions and leukocyte counts before, 7 and 90 days after treatment. At the end of the observation period, statistically significant clinical improvements were detected in all groups (p<0.01) and no significant difference was found between groups. In addition, microbiological assessment revealed significant differences in all groups between the baseline and both 7 and 90 days after treatment. However, considering changes between 7 and 90 days, hand currettes were the most succesful for maintaining the levels of microorganisms and leukocytes, which is in accordance with the idea of finishing scaling and root planing with hand currettes. In addition to that, similar tendency of changes between microorganism and leukocyte counts can be promising for using this parameter to evaluate the periodontal treatment efficacy. Key words: Er:YAG lasers, hand curettes, leukocytes, SRP, ultrasonic scalers.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Periodontoloji