Evaluation of sub-component alternatives in a product design - Tarcan, Esin (My University, 2005)
Bir ürün tasarlarken, tasarım özelliklerinin seçilmesinde en önemli etken tüketici tercihleri olacaktır. Bu özellikler hem teknik tasarım gereksinimlerini, hem de müşteri gereksinimlerini karşılamalıdır. Tasarlanan ürün, daha fazla özellikler içerirse müşteri memnuniyeti artacaktır. Teknik ve finansal sınırlamalar yüzünden, tasarlanan ürünün tüm müşteri ihtiyaçlarını barındırması mümkün olmayabilir. Mühendisler için tasarlanan ürünü çeşitli değişkenlere göre optimize etmek son derece önemlidir. En iyi ürün fiyat, tüketici tercihi, teknik özellikler göz önüne alınarak birçok alternatif arasından seçilmelidir. Bu yüzden, mühendisler en iyi tasarımı seçebilmek için devamlı yeni verimli ve hızlı metotları araştırmaktadırlar. Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve Aksiyomatik Tasarım metotları hem yaratıcılığı mümkün kılar, hem de çeşitli tasarım opsiyonları arasından en iyi ve optimum tasarımın seçilmesini sağlar. Bu tezde, birçok alternatif arasından, çeşitli alt-elemanlardan oluşan optimum diz-üstü bilgisayarı seçmek için Analitik Hiyerarşi Prosesi ve Aksiyomatik Tasarımın Enformasyon Aksiyomu'ndan yararlanılmaktadır. Önce AHP ve Enformasyon Aksiyomu metotları optimum diz-üstü bilgisayarı seçmek için, bağımsız olarak uygulanmaktadır. Daha sonra, en iyi tasarımı seçmek için her iki metodu birleştiren yeni bir yaklaşım geliştirilmektedir. Bu metotta, her bir bilgisayar için hesaplanan enformasyon değerleri AHP matrisinde birebir karşılaştırma yapmak için kullanılmaktadır. Bu yaklaşımın tasarım esnasında karar vermede rasyonel bir yol sağlayacağı beklenmektedir. Sonunda, bu üç metot başarılarına göre karşılaştırılmaktadır. When designing a product, the consumer preferences will be the major input to the selection of design features. These features must satisfy both technical design requirements and customer requirements. If the designed product enables more features, which are required by the customer, the level of satisfaction will increase. Due to technical and financial constraints, it would not be possible to accommodate all the customer requirements in the final product. It is very crucial for engineers to optimize the designed products with respect to several variables. The best product must be selected among many alternatives considering cost, consumer preference, technical features etc. Therefore, engineers are always in search of new, efficient and fast methods for selecting the best design. Analytical Hierarchy Process (AHP) and Axiomatic Design (AD) methods both enable the creation and selection of the best and optimum design among several design options. In this thesis, The Analytical Hierarchy Process (AHP) and The Information Axiom of the Axiomatic Design are utilized to select the optimum notebook, consisting of several sub-components, among many alternatives. AHP and Information Axiom methods are independently applied for the notebook selection in an effort to choose optimum design. Afterwards, a new approach that incorporates both Information Axiom and AHP is developed to select the best design. In this method, information contents are used to make pair-wise comparisons in AHP matrix. It is expected that this approach will provide a rational way for the decision making during design. Finally, these three methods are compared in terms of their success.
Keywords: Ürün Tasarımı