Emanuel Karasu ve faaliyetleri - Uçak, Zeynep (My University, 2015)
1863'te Selânik'te doğan Emanuel Karasu, Türk siyâsetçisi ve Seferad Yahudisi bir avukattır. Jön Türkler'i himaye eden Karasu, Makedonya Risorta locasının üstad-ı azamıdır. Daha sonra İttihat ve Terakkî Cemiyeti adına, 1908, 1912 ve 1914 olmak üzere üç kez olmak üzere hem İstanbul hem de Selânik’ten milletvekili seçilen Karasu, Meclis-i Mebusân’da, heyet üyeliği ve âzalık yapmıştır. Emanuel Karasu’nun bir Osmanlı Yahudisi olarak mason, aynı zamanda anti- siyonisttir. onun tarihte şöhret bulmasına sebep olan asıl sebep, Jön Türkler’in II. Abdülhamid’e karşı mücadelesinin âdeta finali olan, Sultan’ın tahttan indirilme kararını kendisine tebliğ eden heyetin üyesi olmasıdır. Karasu'nun, Almanlar’ın Türkiyeden yaptıkları satın almalarda komisyonculuk yaptığı sıralarda kazancı hayal edemeyeceği kadar artmıştır ve bu sebeple de eleştirilmiştir. Emanuel Karasu, Mondros Mütarekesi'nden (30 Ekim 1918’den) sonra tutuklanmış ve mallarına el konulmuştur. Son yıllarında yoksulluk içinde yaşayan Karasu, 1 Haziran 1934’te, İstanbul Arnavutköy Sefarad Mezarlığı’na defnedilmiştir. Sefarad, Selânik, II. Abdülhamid,Jön Türkler, İttihat ve Terakkî, Meclis-i Mebusân, Siyonizm, Yahudi, Makedonya Risorta.

Emmanuel Carasso,whowas born in1863in Salonika,was aTurkish politicianand a Sephardic Jewish lawyer.Karasu ,who protected The Young Turks, was agreatmastersofMacedoniaRisortalodges. After that Carasso was elected deputy in the name of Union and Progress Association in 1908, 1912 and 1914 for three times from both İstanbul and Selonika. He also served as a member in the committee. Emmanuel Carasso,who wasMasonicas an OttomanJews,wasalso an effective anti-zionist.The main reasonthat led him tofindfameinhistory is that he was the member of thecommitteewhoannouncedAbdulhamidIIthe decision tobe downloaded fromthe Sultan'sthroneas the final stage of the Young Turks struggle against Abdulhamid II. Carasso’s income increased more than he could imagine during the process when heworked as commissioneron purchasesbetween Germany and Turkey for which he was immensely criticized. Emmanuel Carasso,the armistice(October 30, 1918)wasthenarrested andconfiscated. Living in poverty in recent years he was buried in Istanbul Arnavutköy Sephardic Cemetery on the 1 st June 1934. Sephardic,Salonika,II.Abdulhamid,The Young Turks,The Union and progress,National Assembly,Zionism, Jewish,MacedoniaRisorta.
Keywords: Emanuel Karasu, 1863; II. Abdülhamid; İslam Dini; İslam Sanatl; İttihat ve Terakkî; Jön Türkler; Makedonya Risorta; Meclis-i Mebusân; Sefarad; Selânik; Siyonizm; Tarih; Yahudi