Sultan II. Mahmut türbesi haziresi - Bulut, Mustafa (My University, 2012)
stanbul, Divanyolu, Hazire, Mezar Taşı, ÖZET SULTAN II. MAHMUT TÜRBESİ HAZİRESİ İslam öncesi dönemlerden günümüze kadar Türk devletlerinde mezar yapıları ve mezarlıklar kent mimarisinin önemli bir parçası halindedir. İslamiyetin kabulü ile bazı küçük değişiklikler olsa da, mezar taşlarının 20. yüzyıl başlarına kadar abidevi ölçüleri ve yoğun süslemesi ile dikkat çektiği bilinmektedir. Mezar taşlarının Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul’da yapılan örnekleri dönemlerinin en başarılı örnekleridir. Bu örneklerden de bazı yapıların bahçelerinde oluşturulan hazirelerdeki mezar yapılarının daha bakımlı olduğu dikkat çekmektedir. Her biri tarihi bir belge niteliğinde olan mezar taşları bu önemlerine rağmen hem gerektiği gibi korunamamış, hem de araştırmacılar tarafından etraflıca incelenip literatüre kazandırılamamıştır. Bu araştırmada kentin ana caddesi Divanyolu’nda inşa edilen Sultan II. Mahmut Türbesi’nin bahçesindeki Osmanlı Dönemi’nin en başarılı örnekleri arasında yer alan mezar taşları hemen her yönü ile incelenerek toplu bir değerlendirmesinin yapılması ve bu konuda yeni araştırmacılara ışık tutacak bir kaynak hazırlanması amaçlanmıştır. Istanbul, DIVANYOLU(Path of Council), Courtyard Tombs, Tomb Stone

Courtyard of Tomb of SULTAN II. MAHMUT The tombs and cemeteries have been one of the most important aspects of city architecture in Turkish states from pre Islamic times until recent days. Although there have been some changes with the acceptance of Islam, it is known that tombstones have attracted attention with their huge dimensions and intense ornaments until the beginnings of 20.century. Tombstones in Istanbul, the capital of Ottoman Empire, are the best examples of their time. Among these examples, some tombs in courtyards of some certain structures have been well-kept in comparison with other tombs. Having a quality of being a historical document, the tombstones were not well preserved in spite of their huge importance. They were neither researched deeply nor did they take place in literature. This research aims to examine and assess completely the tombstones in the courtyard of the tomb of Sultan II. Mahmut which is located in the main street of the city, Divanyolu, and also it aims to prepare a resource for those who would like to conduct / do new researches on this subject.
Keywords: Mezar Taşları; Türk Sanatı