Dijital ortamda müzik eserlerinin korunması - Yücel, Yiğithan (My University, 2023)
Müzik eserleri telif hukuku uyarınca koruma alanı bulmaktadır. Bu anlamda, sözlü ve sözsüz müzik eserleri telif korumasından yararlanacaktır. Müzik eserini meydana getiren kişi tek bir kimse ise o; birden fazla kimse ise meydana getiren her bir kimse eser sahibi olarak tanımlanacaktır. Eser sahip/ lerinin eser üzerinde mali ve manevi hakları bulunmaktadır. Manevi hakların bizatihi kendisinin herhangi bir tasarrufa konu edilmesi mümkün değil ise de mali haklar üzerinde tasarruf gerçekleştirilmesi olanaklıdır. Söz konusu tasarruf; lisans, mali hak devri veya edisyon sözleşmesi olarak kendini gösterebilir. Müzik eserleri dijital ortamda en sık korsan faaliyetlerine maruz kalan eser türüdür. Araştırmalar, toplam müzik kullanıcılarının yaklaşık %30’unun korsan şekilde kullanım gerçekleştirdiğini göstermektedir. Korsan faaliyetlerinin önüne geçilebilmesi adına dijital hak yönetim sistemi olarak adlandırılan çeşitli teknolojiler geliştirilmektedir. Burada altı çizilmesi gereken diğer bir husus ise dijital tükenme olarak adlandırılan yayma hakkının tükenmesi prensibinin internet ortamında yer alan eserler bakımından uygulanıp uygulanmayacağı meselesidir. Çoğunluklu görüş, dijital tükenmenin söz konusu olamayacağından yanadır. Son olarak, internet öznelerinden olan erişim sağlayıcıların telif hakkı ihlalinden sorumluluğu bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yer sağlayıcının, gerekli şartların mevcut olması halinde, içerik sağlayıcının ise kural olarak telif hakkı ihlallerinden sorumluluğu bulunmaktadır.

Musical Works can be protected under copyright law. Musical Works with and without words are protected under copyright law. The owner of a musical work can be one or more than one person. The owner of the musical work has financial and moral rights. It is possible to realize transacitons on financial rights such as licence contrac, edition contract. Musical works are the type of works that most frequently exposed to digital piracy in the digital environment. Researchs show that around %30 of total music users are pirated. In order to prevent pirate activities, various technologies called digital rights management system are being developed. Another point that, whether the principle of exhaustion of the right to disseminate, called digital exhaustion, can be applied to the works on the internet. The majority view is that digital exhaustion is out of the question. Finally, access providers as internet subjects are not liable for copyright infringement. The hosting provider has the responsibility if the necessary conditions are met. As a rule, content provider is liable for copyright infringement.
Keywords: Bilgisayar programları; Bilişim suçları; Blockchain; Blokzincir Teknolojisi; Computer crimes; Computer programs; Copyright; Copyright infringement; Edisyon Sözleşmesi; Eser; Fikri haklar; Financial Rights; Intellectual property; İnternet Servis Sağlayıcılarının Sorumluluğu Works; Mali Haklar; Manevi Haklar; Moral Rights; Musical Works; Müzik Eseri; Responsibility Of Internet Service Providers; Telif hakkı; Telif hakkı ihlali; Turkey; Türkiye