Oyun ve fiziki etkinlikler dersinin ilkokul öğrencilerinin motorik özelliklerinin gelişimine etkisi - Yılmaz, Mehmet Ozan; Bozkurt, Sinan (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı, temel hareket becerileri eğitimi programlarının, ilkokul öğrencilerinin motorik özelliklerinin gelişimi üzerinde etkilerini araştırmaktır. Araştırmaya ilkokul 4. Sınıf , 9-10 yaş grubu öğrencilerinden Beykoz İlçesi Güzelcehisar İlkokul öğrencileri (n=29) boy uzunluğu 136,78±6,62 cm., vücut ağırlığı 36,02±9,41 kg. deney grubunu, Üsküdar İlçesi Çengelköy İlkokulu öğrencileri (n=23) boy uzunluğu 141,87±5,66 cm., vücut ağırlığı 35,54±6,38 kg. kontrol grubunu oluşturulmuştur. Bu çalışmada deney grubuna "Oyun ve Fiziki Etkinlikler" dersleri için hazırlanmış olan Fiziksel Etkinlik Kartları (FEK) ndan Sarı Kart grubundaki, Temel Hareket Becerileri alanı olan programı haftada 1 ders saati olmak üzere 6 hafta süresince uygulanmıştır. Her iki gruba "Flamingo Denge Testi", "Durarak Uzun Atlama Testi (DUA)", "Illionis Çeviklik Testi", "30 m. Sprint Testi" “Mekik Testi”, “Esneklik Testi” çalışmanın döneminin başında ön test ve sonunda son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler, tanımlayıcı istatistikler olarak belirlenmiş ve Wilcoxon işaretli sıralar toplamı testi sonucuna göre de öğrencileri deney grubunun DUA (p<0.05), Esneklik (p<0.05), Mekik (p<0.01) özelliklerinin ön ve son test puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğu ve bu özelliklerin olumlu yönde geliştiği, kontrol grubu öğrencilerinin Esneklik (p<0.05), Mekik (p<0.01) özelliklerinin ön ve son test puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğu ve bu özelliklerde bir gerileme olduğu saptanmıştır. Elde edilen verilere göre Oyun ve Fiziki Etkinlikler Dersinin Temel Hareket Beceri uygulamalarının 4. Sınıf grubu ilkokul öğrencilerinin özellikle kuvvet ve esneklik gelişimleri üzerine etkili olabileceği değerlendirilmiştir
The effect of games and physical activities class on the development of motoric features of elementary school students
Keywords: Movement skill, Physical Activities, Motor test, Student, Speed, Balance, Agility