Mitokondriyal dna nikotinamid adenin dinükleotid dehidrogenaz 5 12361 adenin/ guanin ve displacement-loop 16189 timin/ citozin polimorfizmlerinin nonalkolik steatohepatit hastalarında görülme sıklığı ve klinik önemi - Güner, Emel (My University, 2014)
Mitokondriyal DNA Nikotinamid Adenin Dinükleotid Dehidrogenaz 5 12361 Adenin/ Guanin ve Displacement-Loop 16189 Timin/ Citozin Polimorfizmlerinin Nonalkolik Steatohepatit Hastalarında Görülme Sıklığı ve Klinik Önemi Emel Güner Amaç: Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH) basit yağlanmadan karaciğer iltihabı olan hepatite kadar ilerleyebilmektedir. Bu spektrum içerisinde; basit yağlanma tablosuna nekro inflamasyonun ve hepatositlerin balonlaşmasının eklenmesi ile birlikte hastalığın daha ciddi bir formu olan nonalkolik steatohepatit (NASH) ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda D-loop bölgesindeki sekans değişikliklerinin NASH’in etiyolojik faktörlerinden biri olan metabolik sendrom ile ilişkili olduğunu bildiren çalışmalar yayınlanmıştır. Bu bilgiler ışığında mitokondriyal D-loop bölgesinin sekans değişikliklerinin NASH ile de ilişkili olabileceği görülmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 152 biyopsi kanıtlı NASH hastası ile 154 kontrol birey kullanıldı. Mitokondriyal DNA D-Loop 16189 T/ C ve 12361 A/ G polimorfizmlerinin tayini allele spesifik polimeraz zincir reaksiyonu ile yapıldı. Bulgular ve Sounuçlar: Mitokondriyal 12361 A/ G polimorfizmine ait GG minör genotipi kontrol grubunda sadece bir bireyde saptandı. Ancak hasta grubunda rastlanmadı. Mitokondriyal 16189 T/ C polimorfizmine ait minör genotip CC ise hasta grubunda %17,1, kontrol grubunda %16,8 olarak benzer frekanslarda bulunmuş olup iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Hem 16189 T/ C hem de 12361 A/ G polimorfizmlerinin hastalığın antropometrik, klinik ve demografik bulguları ile ilişkisi tespit edilememiştir. Mitokondriyal DNA 12361 A/ G dizi değişikliğinin sadece sağlıklı kontrollerde saptanması koruyucu bir özelliği olabileceğini düşündürmektedir. Ancak bunun için daha geniş hasta ve kontrol serilerine ihtiyaç vardır. Anahtar Sözcükler: NASH, D-loop, ND5, Polimorfizm, Mitokondri The Prevalence and Clinical Significance of 12361 Adenine/ Guanine in Mitochondrially Encoded NADH Dehydrogenase 5 and 16189 Thymine/ Cytosine in Mitochondrial Displacement-Loop Polymorphisms in Nonalcoholic Steatohepatitis Emel Güner Aim: Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) may progress from simple steatosis to liver inflammation. In this spectrum with the addition of hepatocyte ballooning and necro inflammation to simple steatosis leads to a more serious form of the disease nonalcoholic steatohepatitis (NASH). Studies published in recent years reported sequence changes in the D-loop region is associated with metabolic syndrome that is one of the etiologic factors of NASH. In light of this reported data it is considered that the change in the sequence of the mitochondrial D-loop region may be associated with NASH. Methods: In this study, 152 patients with NASH with biopsy-proof and 154 control patients were used. An allele-specific polymerase chain reaction (AS PCR) was performed by genomic DNA extraction using polymorphic DNA specific primers. Results: Minor GG genotype of Mitochondrial 12361 A/ G polymorphism was detected in one individual in the control group. However, in the patient group it was not detected. Minor CC genotype of mitochondrial 16189 T/ C polymorphism was detected in 17.1% of patient group and 16.8% in the control group which was in similar frequencies but it was not statistically significant between the two groups. A relationship between the anthropometric, clinical and demographic findings of the disease and both 16189 T/ C and 12 361 A/ G polymorphisms was not identified. The changes found in mitochondrial DNA 12361 A/ G series was detected only in healthy controls that may suggest a protective feature but further investigations are needed in a wider range of patient and control groups. Key Words: NASH, D-loop, ND5, Polymorphism, Mitochondria
Keywords: Biyoloji; Genetik; Tıbbi biyoloji; Tıp