Organizasyonel değişim, değişim yönetimi, organizasyonel değişimin aktörleri ve sigorta sektöründe bir uygulama - Özçelik, F. Sema (My University, 2002)
Değişim, bugünün örgütlerini nitelendiren en önemli kavramlar arasında yer almaktadır. Organizasyonların dış çevrelerinde meydana gelen hızlı ve ani değişimler ve de iç çevre koşullarındaki değişimler; işletmeleri değişim zorunluluğuyla karşı karşıya bırakmaktadır. Günümüzde değişim gerekliliğini fark etmede hızlı davranabilen; değişimi etkili bir şekilde yöneterek, değişimin işletmeyi oluşturan tüm unsurlarca sağlıklı bir şekilde kabulünü sağlayan işletmeler; hızlı rekabet koşullarıyla başa çıkabilmekte ve hedeflerine ulaşabilmektedir. Bu çalışma ile, değişim çeşitleri, değişimin aktörleri, değişime direnç, direncin üstesinden gelmede yararlanılabilecek yöntemler ve ideal değişim yönetiminin öğeleri konularına değinildikten sonra; iki sigorta işletmesinde gerçekleştirilen anket çalışmasının bulguları tartışılacaktır.

Change is one of the most important concepts which describes organizations. Rapid and sudden external changes and also the internal changes, force the organizations to change. The organizations which acts fast at perceiving the necessity of the change and arrange the change in the organizational system within managing the change process effectively will be able to manage successfully at rivalry conditions and in reaching object. With this study; first of all, the types of the change, change actors, resistance to change, methods which can be used for solving change resistance and ideal change management steps will be explained and then the results of questionnaires which are made in two insurance companies will be discussed.
Keywords: Değişim Yönetimi; Kalite Yönetimi