Manevi Aşkınlık Ölçeği’nin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı Piedmont (1999) tarafından geliştirilen Manevi Aşkınlık Ölçeği’ni Türkçeye uyarlayarak geçerlik ve güvenirlik çalışmalarını gerçekleştirmektir. Araştırmaya üç farklı katılımcı grubundan oluşan 277 kadın ve 257 erkek olmak üzere toplam 534 üniversite öğrencisi katılmıştır. Ölçeğin psikometrik özellikleri; iç tutarlık, dil geçerlik, ölçüt bağlantı geçerlik ve doğrulayıcı faktör analizi yöntemleri ile incelenmiştir. Ölçeğin yapı geçerliği için doğrulayıcı faktör analizi yapılmış ve manevi aşkınlık ölçeğinin alt boyutlarını oluşturan üçlü yapı doğrulanmıştır. Ölçüt bağlantı geçerlik çalışması sonucunda manevi aşkınlık ölçeği ile manevi yönelim ölçeği arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. İç tutarlık güvenirlik Cronbach alpha katsayısının ölçeğin geneli için. 90, alt boyutları ibadet doyumu için .84, evrensellik için .91 ve bağlantılılık için .93 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonuçları Manevi Aşkınlık Ölçeği Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ve Türkiye’de yürütülecek bilimsel çalışmalarda kullanılabileceğini ortaya koymuştur.

The purpose of this study was to adapt Spiritual Transcendence Scale developed by Piedmont (1999) into Turkish and to examine its reliability and validity. Data was collected from three different study groups involving a total of 534 university students of which 277 were female and 257 male. The psychometric properties of the scale were examined by confirmatory factor analysis, criterion related validity and internal consistency. The results of confirmatory factor analysis demonstrated that three factor structure of the Spiritual Transcendental Scale has been validated. In the context of the criterion related validity, positive correlations were found between Spiritual Transcendence Scale and Spiritual Orientation Scale. The Cronbach’s alpha for the total scale was .90. It is concluded that the Spiritual Transcendence Scale is valid and reliable instrument to measure spiritual transcendence level
Adaptation of Spiritual Transcendence Scale to Turkish: Validity and Reliability Study