Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalan prematüre bebeklerin ailelerine verilen çevrim içi eğitimin motor ve sosyal gelişime etkisi - Kilani, Khaoula Ben (My University, 2022)
Amaç: Çalışmamız yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBB) kalan prematüre bebeklerin ebeveynlerine verilen bakım, motor ve sosyal gelişimi içeren çevrimiçi eğitim programının bebeklerin motor ve sosyal iletişim gelişim düzeylerine ve annelerinin stres düzeylerine etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 32. hafta veya altında doğan ve Kartal Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi YYBÜ’de kalan 73 prematüre bebek ve ailesi dahil edildi. Çalışma, çevrimiçi eğitim alan 33 olgu ve eğitim almayan 40 olgu ile tamamlandı. Olgular, düzeltilmiş yaş olarak 6 aylık olduklarında Alberta İnfant Motor Skalası (AİMS), Sosyal İletişim Alan Gelişim Tarama Testi (SİATT) ve Anne-Baba Stres Ölçeği-Kısa Formu ile (ABSÖ-KF) değerlendirildi. Bulgular: Çevrim içi eğitim grubundaki (ÇEG) infantlar, kontrol grubuna (KG) kıyasla AİMS’e göre daha yüksek motor gelişim düzeyine sahip bulunmuş (p=0,031) ve ÇEG gurubundaki ebeveynler de daha düşük stres düzeyine (p=0,038) sahip olarak bulunmuştur. Her iki grubun sosyal iletişim alan gelişimi arasında üstünlük saptanmamıştır (p=0,354), Sonuçlar: Çevrimiçi eğitim, prematüre bebeklerin motor gelişim düzeyini artırmada ve ebeveynlerin stres düzeylerini azaltmada etkili bulunmuş ancak sosyal iletişim alanda gruplar arasında bir fark bulunmamıştır. Programın prematüre bebek ve ailelerini desteklemek için sağlık hizmetlerine direkt ulaşılamadığı durumlarda kullanılabilecek kolay ve yararlı bir yöntem olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz

Aim: Our study aims to investigate the effect of the online education program, which includes care, motor and social development, given to the parents of premature infants staying in the neonatal intensive care unit (NICU), on the motor and social communication development levels of the infants and the stress levels of their mothers. Methods:73 premature infants born at ≤ 32 weeks' gestation and staying in NICU of Kartal Lütfi Kırdar City Hospital and their families were included in the study. The study was completed with 33 cases who received onlineeducation and 40 cases who did not receive online education. Subjects were evaluated with the Alberta Infant Motor Scale (AİMS), Social Communication Area Screening Test For İnfants (SCASI), and Parental Stress İndex Short Form (PSI-SF) at 6 months corrected age. Result: Infants in the online education group (OEG) were found to have higher motor development levels according to AİMS compared to the control group (CG) (p=0.031) and their parents in the CEG group had a lower stress level (p=0.038) compared to the control group. No superiority was found in the social communication development areabetween both groups (p=0.354). Conclusions: Online education was found to be effective in increasing the motor development level of premature babies and reducing parental stress levels, but no difference was found between the groups in the field of social communication. We think that the program can be an easy and useful method to support premature and their families, which can be used in cases where health services cannot be accessed directly.
Keywords: Bebek bakımı; Çevrimiçi Eğitim Premature Infant; Ebeveyn Stresi; Ebeveynler; Infant care; Intensive care; Motor Development; Motor Gelişim; Online Education; Parental Stress; Parents; Prematüre Bebek; Social-Communication Development; Sosyal gelişim; Yoğun bakım