Individual and organizational antecedents of impostor phenomenon in Turkish female employees in the private sector - Çetin Gürel, Zeynep Serra (My University, 2023)
Bu çalışma, yetersizlik algısının bireysel ve örgütsel öncellerini araştırmayı amaçlamaktadır. Yetersizlik algısı, kişinin öz yeteneklerine ilişkin düşüncelerini, hak edilmemiş başarı hissini ve algılanan entelektüel sahtekarlığı ifade etmektedir. Literatürde yetersizlik algısı üzerine yapılan çalışmalarda kavramın özgüven, öz yeterlilik, mükemmeliyetçilik, örgütsel destek gibi öncelleri olduğu görülmüş ve depresyon, kaygı, tükenmişlik, düşük iş bağlılığı ve iş tatmini gibi sonuçlarla ilişkilendirilmiştir. Literatüre ilişkin taramalarda yetersizlik algısının bireysel ve örgütsel öncellerini birlikte ele alan araştırma bulunamamıştır. Bu bağlamda kavramın hem bireysel hem de örgütsel öncellerini incelemek adına hipotezler geliştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 262 beyaz yaka kadın çalışan oluşturmuştur. Bu araştırma sonucunda üç temel sonuca ulaşılmıştır. Birincisi, örgütlerdeki çelişik duygulu cinsiyetçiliğin kadın çalışanlarda oluşan yetersizlik algısında anlamlı katkıya sahip olduğudur; bu da düşmanca ve korumacı cinsiyetçiliğin daha yüksek düzeyde olduğu örgütlerde, kadın çalışanların yetersizlik algısını deneyimlemeye daha yatkın olduğu anlamına gelmektedir. İkincisi, erillik rekabetine dayalı örgüt kültürü, zayıflık göstermeme, güç ve dayanıklılık ve işi ön plana koyma boyutlarıyla yetersizlik algısı kısmi ilişkili bulunmuştur. Son olarak araştırma sonuçları cinsiyet kalıp yargı bilincinin kadınlarda yetersizlik algısının ortaya çıkmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, yetersizlik algısının hem bireysel hem örgütsel öncellerine odaklanarak literatürdeki bir boşluğu gidermektedir. Literatürdeki önceki çalışmalar ağırlıklı olarak algının bireysel öncelleri ve sonuçlarına odaklandığı için bu çalışma örgütlerin daha eşit işyerleri yaratma ve işyerinde kadın ayrımcılığına karşı sıfır tolerans politikalarını vurgulayabilecek kapsayıcı bir ortam yaratma çabalarına katkıda bulunmaktadır.

The current study aims to investigate the individual and organizational antecedents of the impostor phenomenon. Impostor phenomenon refers to self-perception of a person’s abilities, the feeling of undeserved achievements, and perceived intellectual fraudulence. Previous studies on the impostor phenomenon have shown that the concept has antecedents such as self-confidence, self-efficacy, perfectionism, and organizational support. Additionally, it has been associated with outcomes such as depression, anxiety, burnout, low job commitment, and job satisfaction. However, in the literature review, no research was found that addresses both the individual and organizational antecedents of impostor phenomenon simultaneously. In this context, hypotheses have been developed to examine both the individual and organizational antecedents of the concept. Data were gathered from 262 white-collar women employees. This research has three main results. First, the ambivalent sexism in the organizations predicts women employees’ impostor phenomenon which means in the organizations with higher levels of hostile and benevolent sexism, women employees are more susceptible to experience the impostor phenomenon. Second, organizations’ masculinity contest culture is partially associated with the impostor phenomenon with the dimensions of showing no weakness, strength, and stamina, and putting work first. Lastly, the study results indicated that the gender stigma consciousness of women is related to the emergence of the impostor phenomenon. The current study addresses a gap in the literature by focusing on the organizational antecedents of the impostor phenomenon. Since the previous studies in the literature were mainly focused on the individual aspects of the phenomenon, the current study contributes to organizations’ efforts to create more equal workplaces and creating an equal workplace that can emphasize zero tolerance policies on women discrimination in the workplace.
Keywords: Ambivalent Sexism; Cinsiyet Kalıp Yargı Bilinci; Cinsiyet Rolleri Impostor Phenomenon; Communication in organizations; Corporate culture; Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik; Erillik Rekabetine Dayalı Örgüt Kültürü; Gender Roles; Gender Stigma Consciousness; İletişim, örgütlerde; Masculinity Contest Culture; Organizational behavior; Örgütsel davranış; Şirket kültürü; Yetersizlik Algısı