Evlilikte kadına yönelik cinsel istismar-şiddetin belirlenmesi - İpekten, Mehtap (My University, 2006)
1. ÖZET Kadına yönelik evlilikteki cinsel istismar-şiddetin durumunu belirlemek ve bu bağlamda, maruz kalınan cinsel istismar ve şiddet içerikli davranışları ve bunları etkileyen faktörleri saptamak amacıyla, tanımlayıcı olarak planlanan bu çalışma; Şubat-Nisan 2004 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Polikliniği ile Aile Planlaması Polikliniğinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini; belirtilen tarihler arasında, çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 200 evli bayan oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; kadınların sosyo-demografik özellikleri, evlilikteki cinsel istismar-şiddet davranışları ve etkili olabilecek faktörleri belirlemeye yönelik, 40 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Çalışmaya, 10 kadın üzeride pilot çalışma yapılarak başlanmış, çalışmada elde edilen veriler ki-kare testi uygulanarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda, kadınların yaş ortalamalarının 33.9±8.4, evlilik yaş ortalamalarının ise 20.3±4.0 olduğu belirlenmiştir. Çalışma kapsamına alınan kadınların, istemedikleri zaman eşlerinin cinsel isteklerini reddedebilme oranları %10.5, istemedikleri halde eşleri tarafından cinsel ilişkiye zorlanma düzeyleri %33.0 olarak belirlenmiştir. Kadınların cinsel şiddet içerikli davranışlardan her hangi birine maruz kalma oranı ise %72.5 olarak saptanmıştır. Çalışmamızda cinsel şiddete maruz kaldıklarını belirten kadınların, çoğunlukla kendilerini mutsuz ve yetersiz hissettikleri, azımsanmayacak bir bölümünün de bu tür durumlarda, kendilerini suçladıkları belirlenmiştir. Ayrıca kadınların dörtte birinden fazlasının, yaşadıkları bu sıkıntıyı hiç kimse ile paylaşmadığı görülmüştür. Sonuç olarak; kadınların evliliklerinde yüksek düzeyde cinsel istismar-şiddete maruz kaldıkları, bu tür şiddet davranışlarının kadınların yaşlarına, eğitim düzeylerine ve ikamet yerlerine göre farklılık arz etmediği görülmüştür. Ayrıca kadınların yaşadığı cinsel istismar-şiddet davranışlarının çiftlerin cinsel uyumlarını ve evlilik ilişkilerini yüksek düzeyde olumsuz etkilediği belirlenmiştir. 2.

DETERMINATION OF SEXUAL ABUSE AND VIOLENCE TOWARDS WOMEN IN MARRIAGE Our study that planned as descriptive was realized in Gynecology and Obstetrics Polyclinic and Family Clinic of Turgut Ozal Medical Center in Inonu University between February-April in 2004 for purpose of is to determine the status of sexual abuse-violence towards women in marriage and sexual abuse and violence and the factors that effect such behaviors in this context. Model group of the study was consisted of total 200 married women who accepted to participate to the study between determined dates. The questionnaire consisting of 40 questions and aimed to determine socio-demographic characteristics of women, behaviors and the factors that may have effect on sexual abuse and violence in marriage was used in gathering of data. First, the questionnaires were evaluated by performing pilot work with 10 women and then the study continued by completing necessary changes on the questionnaires. It was determined that age average of the women is 33.9±8.4 and marrying age average is 20.3±4.0 in our study. Ratio of women who can reject sexual desires of their spouses when they do not want was found as %10.5 and level of forcing to sexual intercourse by their spouses although they do not want was found as %33.0 on the woman taken to study scope. Ratio of women exposing to any of sexual violence contended behaviors was determined as %72.5. In our study it was determined that women telling that they exposed to sexual violence feel themselves mostly unhappy and insufficient and that a major part accuses themselves in this kind of situations. Furthermore it was seen that more than one forth of women do not share this trouble with anyone. Consequently, It was seen that women expose to sexual abuse-violence in high level in their marriages and that this kind of violence behaviors do not present difference according to ages, education levels and residence places of women. Furthermore it was determined that sexual abuse-violence behaviors that women live effect sexual harmonies of couples and marriage relations in high level
Keywords: Aile İçi Şiddet; Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği; Kadınlar_Cinsel Davranış; Kötü Muamele Edilmiş Kadınlar