Sosyal Sigortalar Kurumu’nun finansal yapısı ve muhasebe organizasyonu üzerine bir inceleme - Öztürk, Benan (My University, 2003)
(ÖZET) Sosyal güvenlik, toplumun refah ve mutluluğu ile yakından ilişkili bir kavramdır. Sosyal devlet ilkesinin topluma yansımalarının en önemlisi sosyal güvenlik kavramıdır. Ülkemizdeki sosyal güvenlik uygulamalarında başlıca üç kurum SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ön plana çıkmaktadır. Diğer kurumlarla birlikte Sosyal Sigortalar Kurumu da hızla ciddi bir finansal krizin içine sürüklenmektedir. Sosyal Sigortalar Kurumunun başlıca parasal kaynağı işçi ve işverenlerden toplanan primler ile genel bütçeden yapılan devlet yardımlardır. Sosyal güvenlik sistemlerinin finansman yöntemleri, kişileri risklere karşı korumak amacıyla oluşturulan sosyal güvenlik programlarının gelir - gider dengesinin sağlanması teknikleridir. Bu yöntemler dağıtım finansman yöntemi ile kapitalizasyon finansman yöntemidir. Sosyal Sigortaların finansmanında bu yöntemler ayrı ayrı kullanıldığı gibi beraber de kullanılmaktadır. Sosyal Sigortalar Kurumunun sorunlarını; kayıt dışı istihdam, prime esas kazançların yüksekliği, prim tahsilat oranının yetersiz olması ve oluşturulan fonların değerlendirilememesi gibi başlıklar altında toplayabiliriz. Sosyal Sigortalar Kurumunun muhasebe organizasyonunda devlet muhasebesi ilkeleri temel ölçü alınmıştır. Muhasebe sistem ve organizasyonunda belge düzeninin kurulması muhasebe ilkeleri ve yasal düzenlemeler nedeniyle organizasyonun temel zorunluluğunu oluşturmaktadır. Sosyal Sigortalar Kurumunun muhasebe organizasyonunda belge düzenini muhasebe fişleri, cari hesap mektupları ve prim belgeleri oluşturur. Sosyal Sigortalar Kurumu muhasebe sisteminde düzenlenen mali tablolar bilanço ile gelir-gider tablosudur. Sosyal Sigortalar Kurumunun muhasebe organizasyonunda temel alınan hesap planı ile Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen Tekdüzen Hesap Planı çok açıdan paralel olmasına karşın birtakım farklılıkları da mevcuttur. Bu farklar azaltılarak iki hesap planı arasında entegrasyon sağlanmalıdır. Sosyal Sigortalar Kurumunun içinde bulunduğu problemlerin çözümü köklü yapısal değişimleri gerektirmektedir. Temel problem olan finansman probleminin çözümü öncelikle problemin Kurumun yönetimi tarafından iyi analiz edilerek doğru tanımlanmasından geçmektedir. Bu da iyi organize edilmiş, güvenilir ve doğru bilgi üreten, ürettiği bilgileri bir sistem dahilinde tepe yönetimine aktarabilen etkin bir muhasebe organizasyonuna bağlıdır. RESARCH ABOUT FINANCIAL CONSTRUCTION OF SOCIAL INSURANCE INSTITUTION AND ACCOUNTING ORGANISATIONS (

) Social security is a closly related concept with the societies prosperity and happiness. The most important reflection of government principle to the society is the social security. Three principal institution ( SSK, BAĞKUR,EMEKLİ SANDIĞI) is more important in our country. Like the other instituitons, Social Insurance Institution is in the serious financal crises too. The basic monetary source of the Social Insurance Institution are the incentive payments, which are collected from labourer and employer and the government investment which made from the general budget. The financial method of the social security systems are the income- expense balance techniques which constitute for to protect the persons from the personal risks. These methods are used in both or seperately from social security finance. In social Insuranc Institutions accounting organizations, goverment accounting principles are the basic criterian. In accounting system and organization, establishing the document order, because of the accounting principles and legal arrangements, are constituting the basic obligation of the organization. In Social Insurance Institutions accounting organizations, accounting receipt, current account letters and incentive payment are constitute the document regularity. Financial tables which arranged in Social Insurance Institution are the balance sheet and the income-expense table. The problems which social insurance institution has can be solve by basic structural changings. The basic problem of financial problem can be solve by the institution management with analyzing the problem. This can related with the good organization, reliable, and effective accounting organization.
Keywords: Finansman; Sigorta; Sigorta, Sosyal_Finansman; Sosyal Güvenlik-Sigorta-Finansman