Korozif-kostik madde maruziyeti nedeniyle başvuran çocuklarda endoskopik bulguların değerlendirilmesi: Retrospektif araştırma - ŞAHİN AKKELLE, BİLGE; KARAOĞLU, SALİH; TUTAR, ENGİN; ERTEM ŞAHİNOĞLU, DENİZ (My University, 2023)
Objective: Accidental caustic ingestions cause damagecomplications in the gastrointestinal tract. In our study, the characteristics of children who underwent endoscopy due to caustic ingestions were evaluated. Material and Methods: The demographic, clinic, endoscopic data of symptomatic children who underwent endoscopy due to caustic ingestions between 2016-2021 were reviewed. According to Zargar classification, patients with normal or mild findings on endoscopy were defined as Group 1; those with moderate/severe findings on endoscopy were defined as Group 2. The data of the two groups were compared. Results: The mean age of 284 patients included in our study was 42±41 months, and 58.4% of them were male. The most frequently exposed caustic agents were household cleaning chemicals (87.3%). Most of the caustic agents exposed were alkaline (78.9%) and 64.3% were in granule form. Esophageal corrosive damage compatible with at least Grade 2a was found in 26.1% of the patients. Complaints of drooling, dysphagia were more frequent in Group 2 compared to Group 1 (p<0.05). There was a statistically significant difference between the groups in terms of the chemical properties of exposed agents. In the follow-up, esophageal stenosis was detected in 2.8% of the patients and pyloric stenosis was detected in 1 patient. Conclusion: The results of our study showed that drooling and dysphagia symptoms are important in predicting esophageal damage in caustic ingestions, but oropharyngeal examination findings may be misleading. Preventive medicine approaches, inspections and sanctions for corrosive chemicals that are produced, sold, stored improperly are important in preventing these accidents.

Amaç: Kaza sonucu korozif maddelere (aşındırıcılar) maruziyet, gastrointestinal sistemde hasara ve komplikasyonlara neden olur. Bu çalışmada, korozif madde maruziyeti nedeniyle endoskopi yapılan çocukların özellikleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda 2016-2021 yılları arasında kaza sonucu korozif maddelere maruziyet nedeniyle endoskopi yapılan semptomatik çocuk hastaların verileri incelendi. Hastaların demografik özellikleri, başvuru semptomları, maruz kaldıkları korozif maddenin fiziksel-kimyasal özellikleri, endoskopi bulguları, takip verileri geriye dönük olarak değerlendirildi. Zargar sınıflamasına göre endoskopik incelemesi normal olan veya incelemede hafif bulgular saptanan hastalar Grup 1; orta-ağır bulgular saptananlar Grup 2 olarak tanımlandı. İki gruba ait veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza dâhil edilen 284 hastanın yaş ortalaması 42±41 ay olup, %58,4 hasta erkek cinsiyetteydi. En sık maruz kalınan korozif madde türü ev içi temizlik kimyasalları (%87,3) idi. Maruz kalınan korozif maddelerin %78,9’unun pH’yi alkaliydi ve %64,3’ü granül formdaydı. Hastaların %63’ünde endoskopik inceleme bulguları normal iken, %26,1’inde ise en az Evre 2a ile uyumlu özofageal korozif hasar tespit edildi. Grup 2’de ağızdan salya akması, boğaz ağrısı/yutma güçlüğü yakınmaları Grup 1’e göre daha sıktı (p<0,05). Gruplar arasında maruz kalınan maddenin fiziksel özelliği açısından fark yoktu ancak kimyasal özellik (pH) açısından istatistiksel anlamlı fark saptandı. Takipte, hastaların %2,8’inde özofageal darlık, 1 hastada pilor darlığı gelişti. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, korozif madde maruziyeti olan hastalarda özofageal hasarı öngörmede ağızdan salya akması ve yutma güçlüğü semptomlarının önemli, orofaringeal muayene bulgularının ise yanıltıcı olabileceğini göstermiştir. Korozif madde maruziyetlerinin çoğu, uygun şekilde saklanmayan ev içi kimyasalların küçük çocuklar tarafından kazayla içilmesiyle gerçekleşmektedir. Bu kazaların önlenmesinde koruyucu hekimlik yaklaşımları ve uygunsuz üretilen ve satılan ürünler konusundaki denetim ve yaptırımlar önem taşımaktadır.
Evaluation of endoscopic findings in children with caustic ingestions: a retrospective research
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Tıp; General Medicine; children; Corrosives; endoscopy; Aşındırıcılar; çocuklar; endoskopi