Osmanlı Bankası arşiv ve araştırma merkezinde bulunan Girit belgelerinin uluslararası arşiv standartlarına göre tanımlanması - Yılmaz, Elif (My University, 2010)
Bu çalışmada Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi koleksiyonu dâhilindeki, Hanya’da mevcut bulunan eytama ait belgelerin, standart bir sistem olan Manual of Archival Description sistemine (MAD) göre tanımlanması amaçlanmıştır. Belgelerin içeriğinin anlaşılması için belgelerde konu edilen vesayet, tereke ve rüşd kavramları açıklanmıştır. Eytamın haklarının savunulması ve korunması için kurulan Eytam Nezareti ve Eytam Sandıkları hakkında da bilgiler verilmiştir. Söz konusu belgelerin muhafaza edildiği yer olan Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi’nde belgelerin işlenme süreci incelenmiş, ulaşılan sonuçlar belgelerin hangi aşamalardan geçtiğini ortaya koymuştur. Kataloglama kısmının anlaşılabilmesi için MAD sisteminin nasıl bir sistem olduğundan, seviyelerinden ve veri alanlarından da bahsedilmiş ve son bölümde kataloğa yer verilmiştir. Bu tezin amacı, mübadele sonucunda Girit’ten, Atina’da bulunan Karma Mübadele Komisyonu kararı ile Selanik’e, oradan Selanik Tali Komisyonu Türk azası Kerim Tevfik Bey tarafından deniz yoluyla İstanbul’a getirilen Girit, Hanya Eytam Nezareti belgelerinin içeriğinin anlaşılır kılınması ve araştırmacıların bu belgelere erişim sürecinin kolaylaştırılmasıdır.

By this thesis, it is aimed to have the documents subsit in Hanya that belong to the collection of Ottoman Bank Archive and Research Centre (OBARC) catalogued in accordance to a standart system; it is the system of Manual of Archival Description (MAD). To make the contents of these documents comprehensible, the notions of vesayet, tereke ve rüşd that entreated in the documents are explained. Also there is information on The Orphanage Ministry founded for claiming the Ottoman Orphanage’s rights and Orphan Funds. The process of operating the documents in OBARC where the said documents are conserved is researched and drawed conclusions are presenting the phases the documents went through. This thesis tells about what kind of a system the system of MAD is, its levels and data areas; and in the final chapter there is a catalogue. The aims of this thesis is to make the contents of the documents of The Hanya Orphanage Ministry in Crete that were brought to Thessaloniki with the rendered decision of Composite Interchange Commission in Athens and from here by sea to İstanbul by Kerim Tevfik, the Turkish member of Thessaloniki Subordinate Commission, clear and is smoothing the way of researchers for accessing to these said documents.
Keywords: Arşiv Standartları; Arşivcilik; Belge Yönetimi