İzmir il sınırlarındaki Özel ve Kamu’da çalışan Beden Eğitimi öğretmenlerinin iş doyumu düzeylerinin bazı değişkenlere göre belirlenmesi - Alsancak, Raşit (My University, 2010)
Bu araştırmada İzmir ilinde özel ve kamu kurumlarında çalışan Beden Eğitimi öğretmenlerinin iş doyumunu bazı değişkenlere karşılaştırarak benzer ve farklılığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu araştırma ilişkisel tarama modelinde olup, bu modelde iki ve daha çok sayıdaki değişken arasında birlikte değişim varlığını ve/ veya derecesini belirlemeyi amaçlayan araştırma modelidir. 2009-2010 eğitim öğretim yılında İzmir ilinde kamu ve özelde çalışan beden eğitimi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma 2009 / 2010 yılında, küme örnekleme yoluyla belirlenen İzmir il sınırlarındaki ilköğretim ve liselerde kamu ve özelde görev yapan 122’si erkek, 66’sı bayan olmak üzere 188 beden eğitimi öğretmenine Sun tarafından kullanılan anket uygulanmıştır. Kamuda çalışan Merkez ile Merkez ilçelerde çalışan 1244 öğretmenden 123 (%10)’ kişiye, yine özel’de çalışan 178 öğretmenlerden 65 (%36.4) ine anket uygulanmıştır. Analizler SPSS 11.0 sürümlü paket yapılmış ve Temel Bileşenler Tekniği kullanılarak faktör analizi yapılmıştır. Yapılan faktör analizi ile ankette yer alan 35 maddeden 9 faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Alt problemlerin cevaplanabilmesi için bağımsız örneklemlerde t-testi, tek yönlü varyans analizi, tukey HSD testleri uygulanmış ve önem düzeyi 0.05 alınmıştır. Tanımlayıcı istatistikler olarak birey sayısı (N), aritmetik otalama (Ort) ve Standart sapma (Ss) kullanılmıştır. Sonuç olarak bu araştırmanın bulgularına göre; Beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyumları tüm alt boyutlar incelendiğinde, hiçbir faktörün çok iyi düzeyde doyum puanı elde etmediği görülmüştür. Ancak; maaş ve yükselme, terfi boyutlarında diğer alt boyutlara göre iş doyumları düşük, iş yapısı ve denetim de ise iş doyumu iyi düzeye yakın bulunmuştur. Ödül, çalışma arkadaşlığı, kural ve prosüdür, çalışma koşulları (izin ve imkân), diğer alt boyutlarında ise orta düzeyde bir doyum elde edilmiştir. Anahtar Kavramlar: İş Doyumu, İş Doyumunun Boyutları, Demografik Özellikler

Determination of work satisfaction levels of physical training teachers working at private and public schools in Izmir according to some variables The purpose of this study is to compare the works satisfaction of physical education teachers working at private and public institutions within Izmir province against some variables and to display their differences and similarities. This study represents a correlational survey model, which s a research model with the aim of determining the covariance existence and/ or degree between two or more variables. The research universe is provided by physical education teachers employed at private and public schools in Izmir province during 2009-2010 academic year. The research was applied in 2009/ 2010 year through a survey conducted by Sun on 188 physical education teachers (66 female and 122 male) employed at private elementary and high schools within the province of Izmir with mass sampling method. 65 of 178 teachers (36,4%) working at private schools and 123 of 1244 teachers (10%) employed at public schools in centre and central districts were applied the survey. Analyses were based on SPSS 11.0 version package program and factor analysis was conducted using Basic Components Technique. With the conducted factor analysis, a 9-factor structure was obtained from the 35 items included in the survey t-test, single-direction variance analysis, and tukey HSD tests were applied on independent samples so that sub-problems could be answered, and the significance level was determined as 0.05. as definitive statistics, the number of individuals (N), arithmetic average (Ort) and standard deviation (Ss) were used. As a result, according to the findings of this research, when sub-aspects related to work satisfaction of physical education teachers is examined, it has been observed that no factor obtained enormous satisfaction scores. However, according to salary and promotion aspects, work satisfactions were found to be lower, whereas it was close to a good level as for work structure and inspection. Medium level of satisfaction was detected as regards reward, co-working, rules and procedures, working conditions (leaves and opportunities), and other sub-dimensions. key concepts): work satisfaction, dimensions of work satisfaction, demographic features
Keywords: Beden Eğitimi; Öğretmenler_İş Doyumu