Açılış seansı ve İMKB’ye etkileri - Ayten, Ali (My University, 2011)
AÇILIŞ SEANSI VE İMKB’YE ETKİLERİ Açılış Seansı, Borsalarda yaygın olarak kullanılan tek fiyat işlem yönteminin bir uygulamasıdır. Çalışmada açılış seansı uygulamasının işleyiş esasları, piyasalara olan etkileri, dünya borsalarındaki uygulamaları ve İMKB Hisse Senetleri Piyasası’na olan etkileri ele alınmıştır. Öncelikle Hisse Senetleri Piyasası’nın işleyiş esasları incelenmiş, piyasada fiyat oluşum yöntemleri (öncelik kuralları, emir iyileştirme-kötüleştirme kavramları ve işlem yöntemleri) anlatılmıştır. İşlem yöntemleri (tek fiyat, sürekli müzayede, piyasa yapıcılı sürekli müzayede) avantajları ve dezavantajları ile detaylı bir şekilde incelenmiştir. Ampirik çalışmalar ışığında tek fiyat yönteminin piyasalara olan etkileri değerlendirilmiş ve dünya borsalarında tek fiyat uygulamalarının işleyiş esaslarına değinilmiştir. İMKB Hisse Senetleri Piyasası’nın gelişimi, açılış seansının İMKB’de işleyişi ve etkilerinin ele alındığı analitik çalışma son bölümde yer almıştır. Yapılan analitik çalışma sonucunda açılış seansı uygulamasının İMKB’de gün başında yaşanan volatiliteyi artırdığı, gün içerisinde yaşanan volatiliteye ise bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. sse senetleri, açılış seansı, volatilite, panel veri, işlem yöntemi, tek fiyat

OPENING SESSION AND ITS EFFECTS ON ISTANBUL STOCK EXCHANGE Opening session is an application of call auction which is widely used in stock exchanges. In this study, the operation of opening session, its effects on the markets, its application in the other world stock exchanges and its effects on Istanbul Stock Exchange is considered. First, the operation of stock markets are studied, price formation methods in the markets (priority rules, order amendment concepts and trading methods) are shown. Trading methods (call auction, continuous auction, continuous auction with market makers) are evaluated in details with pros and cons. Within the light of the empirical studies the effects of call auction trading method on markets are being considered and the operation of call auction in other stock exchanges are studied. In the last part of the study, the evolution of Istanbul Stock Exchange, the functioning of opening session in Istanbul Stock Exchange and the quantitative analysis which study the effects of opening session ISE took place. After the quantitative analysis, the following points are observed; opening session in ISE increased the volatility at the begining of the markets, it had no effect on the intra-day volatility within the stock markets. equities, opening session, volatility, panel data, trading method, call auction
Keywords: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB); Sermaye Piyasası