Sınıf öğretmenlerinin sınıf içi olumsuz davranışlara gösterdikleri tepkilerin - Korucu, Serap (My University, 2005)
Bu çalışma sınıf öğretmenlerinin eğitim hedeflerine ulaşılabilmesi için, sınıf içi olumsuz davranışların önlenmesi gereğinden hareketle; sınıf öğretmenlerinin sınıf içi olumsuz davranışlarına tepkilerini incelemiştir. Bu genel çerçevede aşağıda belirtilen sorulara cevap aranmıştır: 1. Sınıf öğretmenlerinin, sınıf içi olumsuz davranışlara gösterdikleri tepkiler nelerdir? 2. Sınıf öğretmenlerinin, sınıf içi olumsuz davranışlara gösterdikleri tepkiler kişisel bilgilere göre farklılaşmakta mıdır? Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. 2004-2005 eğitim- öğretim yılında; İstanbul ili Avrupa yakasında görev yapan birinci ve beşinci sınıf öğretmenleri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmanın problem ve alt problemlerinin yanıtlanması için kullanılan anket İstanbul ili, Beşiktaş, Fatih ve Gaziosmanpaşa ilçelerinin resmi ve özel ilköğretim okulları arasından seçilen 36 ilköğretim okulunda görev yapan 163 birinci ve beşinci sınıf öğretmenlerine 2004-2005 eğitim- öğretim yılında uygulanmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde kişisel bilgileri belirlemek amacıyla frekans ve yüzde hesapları, öğretmenlerin kişisel özelliklerine göre öğrencilerin olumsuz davranışlarına karşı gösterdikleri tepkilerin farklılaşma durumunu saptamak için t-testi ve varyans analizi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular özetle şunlardır: Öğretmenlerin, sınıf içi olumsuz davranışlara gösterdikleri tepkilerin, kişisel özelliklere göre farklılaştığı; öğretmenlerin sınıf içi öğrenci davranışlarının niteliği ve yönetimi konusundaki bilgi düzeylerinin, yaş medeni durum, mesleki kıdem, sınıflarındaki öğrenci sayısı, eğitim verdikleri sınıf düzeylerinin öğrencilerin olumsuz davranışlarına karşı gösterdikleri tepkileri önemli düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Mesleki tecrübe, eğitim düzeyi, sınıftaki öğrenci sayısı, okutulan sınıfın düzeyi, sınıf içi öğrenci davranışlarının niteliği ve yönetimi konusundaki bilgi düzeyinin öğretmelerin öğrenci davranışlarını yönetmedeki başarısında etkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda şu önerilerde bulunulmuştur: 1. Sınıf öğretmenlerinin, öğrenci davranışlarının niteliği konusunda eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmalı ve üniversiteler ile okullar bu konuda öğretmenlere hizmet içi eğitim seminerleri hazırlamalıdırlar. 2. Öğrencilerin sınıf içi olumsuz davranışlara gösterdikleri tepkilerin, öğretmenlerin kişisel özelliklerinden ve sınıf yönetimi konusundaki anlayışından etkilendiği düşünülürse, öğretmenlerin bu konuda kendilerini yetiştirmeleri ve öğretmen yetiştiren kurumların bu konudaki eksiklikleri gidermek için çalışmalar yapması gerekmektedir. Name and Surname : Serap Korucu Field : Education Programme : Elementary Teacher Surepvisor : Professor Sefer Ada Degree Awaded and Date : Master- July 2005 Kaeywords :Classroom Management, Behaviour, Misbehaviour, Teacher Reactions

This study, originating from the necessity to prevent misbehaviour in the classroom, has examined reactions of class teachers to misbehaviour in the classroom, in order the educative goals of class teachers are attained. In this general frame, answers to following questions have been searched: 1.What are the reactions of class teachers to misbehaviour in the classroom? 2.Do the reactions of class teachers to misbehaviour in the classroom vary depending on personal information? General scanning method has been used through the research. The universe of the research is composed of the first and fifth year teachers who were on duty at European side Istanbul province, during the 2004-2005 academic year. The survey used for answering problems and sub-problems of the research has been applied during 2004-2005 academic year, to 163 of first and fifth year teachers on duty in 36 elementary schools selected among official and private elementary schools, through Beşiktaş, Fatih, and Gaziosmanpaşa districts of Istanbul province. Frequency and percentage calculations have been made so as to establish personal information in the research data analysis, and t-test has been applied, as well as the variance test, for determining diversification of teacher reactions, according to their personal features, to misbehaviour of students. Findings obtained from the research are as follows: It has been determined that reactions of teachers to misbehaviour in classroom vary depending on their personal features; and; that data level of teachers on the quality and management of student behaviour in the classroom, their age, marital status, professional rank, and the student numbers in their classrooms, beside levels of the classes where they educate, totally affect their reactions to student misbehaviour, considerably. It has been determined that professional experience, educational level, number of students in class, level of the class educated, data level on the quality and management of student behaviour in the classroom, are influential on teacher success in management of student behaviour in the classroom. As result of the research, it has been recommended: 1.Studies should be held, in line with the stabilization of class teachers' educational requirements with respect to the quality of student behaviour; and; universities, as well as schools should prepare vocational retraining seminars to teachers on this head. 2.When considered that reactions of teachers to student behaviour in the classroom are affected by their personal features, besides their understanding of class management, it can be concluded that they ought to educate themselves with this respect, and teacher educating institutions should do studies for making up their deficiencies in the matter.
Keywords: Olumsuz Davranışlar; Öğretmen Tepkileri; Sınıf Yönetimi