Sosyal yardımlaşma faali̇yetleri̇ni̇n kurumsal ileti̇şi̇m yönü ve etki̇si̇ni̇n si̇stem kuramı bağlamında incelenmesi̇ : Üsküdar Beledi̇yesi̇ tebessüm kahvesi̇ örneği̇ - Küçüker, Hayrunisa (My University, 2023)
Sosyal yardım kavramı disiplinler arası bir anlama sahip olduğundan üzerinde uzlaşı sağlanmış tek bir tanımı bulunmamaktadır. Genel hatlarıyla; maddi, manevi ve fiziksel anlamda imkanları kısıtlı olan, yoksul ve dezavantajlı kesimlere hizmet üreterek (nakdi, ayni veya hizmet şeklinde), insan onuruna yaraşır biçimde yaşamlarını idame ettirebilmelerini sağlamak olarak tanımlanmaktadır. Kendi egemenlik süreçlerini inşa etmelerinde türlü mücadelelerden geçen toplumlar, türlü zamanlarda yardımlaşmanın ve dayanışmanın etkisiyle bunların üstesinden gelebilmişlerdir. Uygulayıcıları, hedef kitlesi, uygulama amaç ve usulleri, coğrafyaya ve kültüre göre değişiklik göstermektedir. Kadim kültürümüzde de bu yardımlaşma geleneği tarihin hemen her anında hasıl olmuş ve günümüzde tüm canlılığıyla yaşatılmaya devam etmektedir. ‘Sosyal yardım’ kavramı sosyal politika literatürüne bakıldığında zaman zaman birlikte kullanıldığı ''sosyal dayanışma'' kavramıyla ilgili tanımlamalara benzerlik gösterse de nitelik olarak rastlantısal ve kontrolsüz dayanışmadan, örgütlü ve hedef odaklı yapısıyla ayrışmaktadır. Bu çalışmada temel çıkış argümanımız olan iletişim faktörü, yerel yönetim bazında sosyal yardım uygulama alanı dahilinde, sistem kuramı ve yapısal işlevselci yaklaşım bağlamında kavramsal bir çerçeve çizilerek incelenecektir. Yerel yönetimler bazında sosyal belediyecilikte rol modeli olarak konumlanan, her yıl gerçekleştirdiği yüzlerce etkinlik ve proje ile Sosyal-ARGE kavramını literatüre sokan Üsküdar Belediyesi’nin bir ekol olarak kabul edilmesi ve bu ivmeyi kazanmasındaki en büyük etken olan iletişim faktörü ; başat çalışma alanımız, yaşları 20-42 arasında değişen Down sendromlu gençlerin, var olan potansiyellerini ortaya çıkararak geliştirmek, mesleki ve sosyal yaşam becerileri kazanmış, öz güven sahibi, üretime ve toplumsal yaşama tam katılım sağlayan bir birey olarak yetiştirmek ve iş deneyimi kazandırma maksadıyla oluşturulmuş aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olan “Tebessüm Kahvesi” olacaktır.

Since the concept of social assistance has an interdisciplinary meaning, there is no single agreed-upon definition. Generally, It is defined as providing services (in cash, in kind or in the form of services) to poor and disadvantaged people with limited financial, spiritual and physical means, so that they can sustain their lives in a manner worthy of human dignity. Societies that have gone through various struggles in building their own sovereignty processes have been able to overcome these with the effect of cooperation and solidarity at various times. Its practitioners, target audience, application purposes and methods vary according to geography and culture. In our ancient culture, this tradition of cooperation has occurred at almost every moment of history and continues to be kept alive with all its vitality today. Although the concept of 'social assistance' is similar to the definitions of the concept of 'social solidarity', with which it is sometimes used together in the social policy literature, it differs in nature from random and uncontrolled solidarity with its organized and goal-oriented structure. In this study, the communication factor, which is our main argument, will be examined by drawing a conceptual framework within the scope of social assistance application on the basis of local government, in the context of system theory and structural functionalist approach. The communication factor, which is the biggest factor in why Uskudar Municipality, which is positioned as a role model in social municipalism on the basis of local governments and introduced the Social-R&D concept into the literature with hundreds of events and projects it carries out every year, is accepted as a school and gains this momentum; Our main field of work is to develop young people with Down syndrome, aged between 20-42, by revealing their existing potential, to raise them as individuals who have acquired professional and social life skills, have self-confidence, and fully participate in production and social life, and to provide them with work experience. It will also be a social responsibility project, Smiling Face Coffee.
Investigation of the corporate communication direction and impact of social assistance activities in the context of system theory : Üsküdar Municipality smiling face coffee example
Keywords: Communication in organizations; corporate communications; halkla ilişkiler social assistance; İletişim, örgütlerde; kurumsal iletişim; local government; Psikoloji; Psychology; public relations; sistem kuramı; Sosyal hizmet; Sosyal yardım; Sosyal yardım alanlar; systems theory; Welfare recipients; yerel yönetim