İstanbul’da hadis/ sünnet kültürü araştırmaları - Coşkun, Ebru (My University, 2002)
TEZ ÖZETİ İslâm toplumlarını gerek derûnî (inanç) gerekse günlük yaşantı(amel) yönünden dokuyan ve donatan Kitap-Sünnet ikilisidir. Birincisi(Kitap) ilke, ikincisi (Sünnet) uygulama ağırlıklı olarak toplumu inşa eder. İslâmî ilimler, söz konusu yapılanmanın kendi alanlarında nasıl cereyan ettiği, etmesi gerektiği ile ilgilidir. Zira İslâm hayat dinidir. Din ise, amel/ uygulama ile toplumsal varlığını ispat ve ızhar eder. Bu açıdan bakıldığında din, tam anlamıyla sosyolojik bir fenomen/ varlık ve gerçektir. İslâm toplumlarındaki sosyolojik olguları, İslâm kültürü emek olan Sünnet yönlendiregelmiştir. İslâm'ın bir toplumdaki izlerini, aynı zamanda Sünnet'in topluma kazandırdıkları olarak algılamak asla yanlış ya da abartı değildir. Köken olarak Hz. Peygamber'in mirası demek olan Sünnet'i, bize taşıyan ve tanıtan ise Hadis dediğimiz, belli forma sahip yazılı metinlerdir. Bu metinleri tetkik alanı olarak seçmiş olan bilim dalı Hadis İlmi'dir. Ülkemiz gibi belli bir süredir hızlı bir sosyolojik ve kültürel değişimi yaşayan coğrafyada Hadis ilmi alanında gerçekleştirilen bilimsel araştırmaların bu sosyolojik olguyu görmezden gelmesi, ona ilgisiz kalması ve hatta sosyolojinin yöntemlerinden yararlanmaması düşünülemezdi. Bilimsel disiplinlerarası yardımlaşma bu alanda daha fazla ihmal edilemezdi. Biz, bu tespit ve düşüncelerle yüksek lisans tez konumuzu İstanbul'da Hadis/ Sünnet Kültürü Araştırmaları; Eyüp İlçesi Örneği diye belirledik ve anket yöntemiyle böyle bir çalışmayı gerçekleştirme yoluna gittik. Çalışmamız bu çerçevesiyle Hadis nda bir ilkti; dolayısiyle de ilk olmanın olumlu/ olumsuz tüm özellik ve koşullarını taşıması pek tabiîdir Bir anlamda belli bir esareti de temsil eden bu çalışmayı giriş ve iki bölüm olarak planladık. Girişte, araştırmanın konusu,amacı, sınırları ve yöntemi'ni işledik. Birinci Bölümde, Hadis İlminde Sosyo-Kültürel Değişim Araştırmaları İhtiyacını ve kültür değişmeleri olgusu karşısında Eyüp İlçesinin durumunu belirlemeye çalıştık. İkinci Bölüm'de ise, Eyüp İlçesi'nde Hadis/ Sünnet Kültürü (Anket ve Değerlendirme) başlığıyle durumu tespite gayret ettik.Aynı bölümün son kısmında karşılaştırmalı tablolarla bazı bulguların karşılıklı etkişemini göstermeye çalıştı

What is dominant in ismamic sacieties beliefs and daily lives are thı Haly Book and sunnah. Haly Book contstitutes the saciety with its principles while sunnah with practices of the principles. Islamic studies are interested in haw this canshtution works or how is essentially must work within itself, as islam is a rligion of life Religion proves its existance with the practices. From this pint of view, religion is tatally a saciologcal phenamena. Sunneh, which means Islamic calture, directs the saciologic fact in Islamic sacieties. It's not an exaggration tu perceive the sign of the islam, as the contribution of sunnah to the saciety. The root of sunnah is the haditsh which are wnitten texts with pecular form. Hadith studies investigates than texts. In a geography like our country in which a rapid saciolagic and cultural changes have taken place for a while, there wauld certainly no room for ignorance and indifference of the scientific reseanches in the field of Hadith studies. Moreover, inevitably they made use of even saciolagical methods. Therefore they could have not neglected the scientific interdicipline chanty in this field. Thus, under the influence of these thaughts and approaches, we determined our master thesis subject as the Hadith, Sunnah Cultural researches in Istanbul and Eyup district and we fulfilled the study with the fuestionare tethod. From this point, our study is pioneer in Hadith major study bnanch). Therefore it is natural that it invalves bath fasitive and negative sides of being a pioneer. We planned this study which represeents a certain courage as an intraduction and two parts in the intnacluction, we analysized the subjec, aim, boundanies and methods of the reseorch. In the first chapter, we try to determine The Necessity of sacia-cultural transformation researches in the Hadith Study and the situation under the title of Hadith and Sunnah rulture (questionare and evaluction) we tried to show mutual interaction of some findin with the comperative table in the last part of the same section. We attached the questionary questions to the and of the study.
Keywords: Hadisler; Islam Dini-hadis