Kadınların cinsel ve üreme hakları : kürtaj - Alyma, Uwamahoro (My University, 2018)
Cinsel haklar ve üreme hakkı, farklı uluslararası kurum ve araçlar tarafından tanınmış evrensel insan haklarıdır. Öte yandan kürtaj olgusu anne ile doğmamış çocuğun haklarını karşı karşıya getirdiğinden tartışma konusu olmıştır. Doğmamış insanın yaşam hakkının olup olmadığı hakkında geniş bir uluslararası konsensüs bulunmadığı için kürtaj tartışmalı bir konu olarak kalmaktadır. Her ne kadar kürtajın hukuka uygunluk koşulları düzenlense de kürtaja ilişkin yasal bir iznin gerekliliği kaçınılmaz gözükmektedir. Böylece verilen bu izinle yerine getirilmesi gereken usule ilişkin şartlar oluşmaktadır. Dolayısıyla bu çalışma, usule ilişkin şartlardan doğan problemler ve bunların sonuçlarını araştıracaktır.

Sexual and reproductive rights are universal human rights recognized in different international instruments. In the absence of a widespread international consensus on whether the unborn have a right to life, abortion remains a controversial issue. However, given the circumstances in which abortion is legitimate, it is clear that there should be the present of a legal permission for abortion performance. Thus, for this permission to be granted, there are procedural requirements that should be fulfiled. Therefore, this research investigates the problems that can arise from these procedural requirements as well as the consequences arising thereof.
Keywords: Abortion; cinsel haklar; Devlet politikası; Düşük; Government policy; Human reproduction; İnsan üremesi; Kürtaj; Law and legislation; Reproductive rights; sexual rights; Turkey; Türkiye; Üreme hakları; üreme hakları Abortion; Yasa ve yasama