Resim-iş öğretmenliği öğrencilerinin resim ve fotoğraf ilişkisi üzerine bilgilerinin incelenmesi - Leblebici, Alican (My University, 2018)
Resim sanatı fotoğrafı nasıl yönlendirmişse, fotoğrafın da resim sanatına etkileri olmuştur. 19. yüzyıla kadar geçen zaman diliminde resim tarihi, gördüğünü çizen bir anlayıştan çok, bildiğini çizen bir anlayışa sahipti. Bu anlayış ister istemez geleneksel bir yapının oluşmasına ve resim ile uğraşan birçok sanatçının kendinden önce yapılanları tekrar eder hale gelmesine neden olmuştur. Fotoğraf bilinenin değil, görünenin somutlaştırıldığı bir olgudur ve sadece bu haliyle bile 19. yüzyıla kadar görünen ile ilgili bilinenlerin birçoğunun yanlış olduğunu ortaya koyması ile yepyeni birdevir başlatmıştır.Bu çalışmada fotoğraf anasanat atölye ve resim anasanat atölye öğrencileri arasında farklı materyal bilgilerini karşılaştırıp, var olan bilgilerini ölçüp, onlara müdahale etmeden kendi bilgi ve görüşlerini alıp uygulamalarıyla bağ kurmaları, fotoğrafın uygulamalarına ortaya koyulmuştur.Resim anasanat atölye öğrencisinin bir resim yaparken, günümüz teknolojilerinden neleri kullanıp kullanmadığını, kurdukları kompozisyonları nasıl kurduklarını, ne sıklıkla fotoğrafa başvurulduğu belirlenmiştir. Fotoğraf ve resim anasanat atölyesinde öğrenim gören öğrencilerin edindikleri alan bilgilerinin pekiştirilmesi ve bu iki farklı grup öğrencilerinin resmin plastik okumasındaki yeterliliklerinin karşılaştırılması öğretmenlik mesleğini nitelikli birşekilde yapmalarına katkı sağlayacaktır. Araştırmada veri toplamak için kullanılan anket uzman görüşleri alınarak hazırlanmış ve iki ayrı gruba uygulanmıştır. Toplanan verilerle, fotoğraf ve resim anasanat öğrencilerinin fotoğraf ve resim ilişkisi üzerine bilgileri belirlenmiştir. Sonuç olarak resim-iş öğretmeni olacak öğrencilerin bu araştırmayla onların, görme, yorumlama, iki farklı nesnenin ortak özelliklerini saptama, günümüzün teknolojisini anlama, becerilerini geliştirme, çevrelerinde olup biten yeniliklere vs. ne kadar açık oldukları incelenmiş ve bir yargıya varılmıştır.

As to how art has guided the photograph, photography has had an impact on painting. In the time period until the 19th century, the history of painting had an understanding that knew what he saw, rather than a drawing that he saw. This understanding has inevitably led to the formation of a traditional structure and many artists dealing with painting have become repetitive of what was done before. Although this behavior has been tried to be called by many people as tradition, it has always been ignored. The photograph is a phenomenon in which the appearance is not embodied, and it has started a whole new era with the fact that even in this state, many of the known to the 19th century were false.In this course, students who are studying on Photography Art and Art Painting, will be able to compare different materials and compare their knowledge with each other. The effect of what students learn about applications of photography will be addressed this issue. At this study is determinated that While painting a picture, how the students are taking advantages of using today's technologies, setting up their compositions and how oftenapplying to photography. The reinforcement of the field knowledge of the students studying at the PhotographyStudio, and the comparison of the competencies of these two different group students in the plastic reading of the painting will contribute to their teaching usefully. The survey which is used for data collection, be conducted for the research prepared with the opinion of the experts and asked to two different groups. The information of the students who are from photography art department and art painting department, on the relation of photograph and the picture determined with the result of the data collection.In consequently, the results of this survey about how the students will be able to identify, interpret, and understand the common features of two different objects, to understand today's technology, to develop their skills, to innovate around them etc., examined and a judgment reached in terms of students who will become paintingteachers.
Keywords: Art; Education of Art; fotoğraf; Fotoğrafçılık; Öğrenim ve öğretim; Painting; Photography; Relation of Painting andPhotography; Resim; resim ve fotoğraf ilişkisi Painting; sanat; sanat eğitimi; Study and teaching