Farklı refah rejimlerinde sığınmacı ve mülteci çocuklara yönelik politikalar ve Türkiye'deki Suriyeli çocuklar örneği - Dövüşken, Naz (My University, 2023)
Tarihsel sürecin her döneminde görülen zorunlu göç, günümüzde giderek daha önemli hale gelmektedir. Dünyanın her yanında insanlar kendi iradelerinden bağımsız olarak zorunlu göç hareketine katılmaktadır. Bu zorunlu yer değiştirme hareketinden en çok etkilenenler ise sayıları azımsanamayacak kadar fazla olan çocuklardır. Göç ettikleri ülkelerde sığınmacı ve mülteci çocukların desteğe ihtiyaçları bulunmaktadır. Çocukların ihtiyaçlarını tespit ederek onlara yönelik sosyal politikalar geliştirmek devletlerin sorumluluğundadır. Dünyada çocukların temel haklarını güvence altına almaya yönelik uluslararası düzenlemeler olsa da bugün dünyada sayısız çocuk hak ihlalleri yaşamaktadır. Her devletin sığınmacı ve mülteci çocuklar için sunduğu hizmetler değişkenlik göstermektedir. Bu çalışma farklı refah rejimine sahip ülkelerdeki mülteci ve sığınmacı çocuklar ile ilgili mevcut politikaları eğitim ve sağlık politikaları çerçevesinde ele almaktadır. Ülkelerin seçiminde Esping-Andersen’in refah rejimi tipolojisinden hareket edilmiş ve Kanada, İsveç, Almanya incelenmiştir. Çalışmada Suriyeli mültecilerin yaşadıkları zorunlu göçten en çok etkilenen ülke olan Türkiye’ye de yer verilerek ülkelerin karşılaştırmalı bir analizi yapılmıştır.

Forced migration, which has been observed in every period of history, is becoming more and more important today. People all over the world participate in forced migration movements independently of their own will. Those most affected by this forced displacement are children, whose numbers are considerable. Asylum-seeking and refugee children need support in the countries they migrate to. It is the responsibility of states to identify the needs of children and develop social policies for them. Although there are international regulations in the world to guarantee the fundamental rights of children, countless children in the world today experience violations of their rights. The services provided by each state for asylum-seeking and refugee children vary. This study examines the current policies regarding refugee and asylum-seeking children in countries with different welfare regimes within the framework of education and health policies. In the selection of countries, Esping-Andersen's welfare regime typology was used and Canada, Sweden and Germany were analyzed. In the study, a comparative analysis of the countries was made by including Turkey, which is the country most affected by the forced migration of Syrian refugees.
Policies for asylum seeker and refugees children in different welfare regimes and the case of Syrian children in Turkey
Keywords: Child; Çocuk Asylum-Seeker; Mülteci; Mülteci çocuklar; Refah devleti; Refah Rejimi; Refugee; Refugee children; Sığınmacı; Suriye; Syrian; Welfare Regime; Welfare state