The impact of learning organisations on turnover intention with the mediating effect of job satisfaction and organizational commitment - Demircan, Ceren Tuğçe (My University, 2023)
Dünya ekonomisinin genişlemesine ve teknolojinin hızla değişmesine ek olarak kurumlar, şimdi ve gelecekte karşılaşacakları rekabetle başa çıkmak için çalışanlarının sürekli öğrenmesi ve büyümesi gerekliliği ile karşı karşıyadır. Bu ortamın her geçen gün değiştiği göz önüne alındığında, öğrenen organizasyon anlayışı bir sistemin uzun soluklu işleyişi için önemlidir. Çevremizde meydana gelen durmadan ve süratle boyut gösteren değişim, öğrenme gerekliliğini oluşturur. Bu nedenle kurumlar, öğrenmeyi ve gelişmeyi teşvik edebilecek yollara odaklanır (Watkins, Marsick 2003). Kurumların çalışma alanları oluşturmanın ve geliştirmenin yolunu bulabileceğini ve bu tür ortamların çalışanlar üzerindeki potansiyel etkilerini kabul etmek önemlidir. (Kontoghiorghes 2001). Öğrenen organizasyon, bir sistem için kalıcı bilgi ve değişiklik yoluyla ilerleme sağlamak için bir yapı sağlamanın yanı sıra, çalışanları verimli bir şekilde birleştirme yeterliliğini de sağlar. Bu kapsamda öğrenen örgüt işleyişle ilgili daha etkin bir anlayış ve giderek daha ayrıntılarıyla kavranması çalışan performansı için çalışanlara ve uygulayıcılara daha fazla katkı sağlayacaktır. Bu araştırmanın amacı, öğrenen örgütlerde iş doyumu ve örgütsel bağlılık kavramları üzerinden işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı bir pozitif etkisinin olup olmadığı sonucuna varmaktır. Araştırma nicel olarak gerçekleştirilmiş, araştırmaya yönelik bir araştırma modeli oluşturulmuş ve ilgili hipotezler geliştirilmiştir. Araştırmanın modeli öğrenen organizasyon, iş doyumu, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti faktörlerinden oluşmaktadır. Veriler, İstanbul'da bulunan yarı özel yarı devlet şeklinde yönetilen bir bankanın çeşitli tür ve büyüklükteki şubelerinde çalışan 251 banka personelinden derlenmiştir. Oluşturulan hipotezleri ölçmek için güvenilirlik analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve model testi kullanılarak veriler değerlendirilmiş ve bulgulara ait sonuçlar incelenmiştir. Sonuç olarak, işten elde edilen tatminlik ve kuruma olan liyakat kavramları aracılığıyla öğrenen örgütlerin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi ayrı ayrı incelenip araştırılmıştır. Sonuçlar, öğrenen organizasyon ile iş tatmini arasındaki ve öğrenen organizasyon ile örgütsel bağlılık arasındaki pozitif ilişki ve örgütsel bağlılık ile işten ayrılma niyeti arasındaki negatif ilişki ile ilgili üç çalışma hipotezini desteklemiştir. Bununla birlikte, öğrenen organizasyon ile ayrılma niyeti arasında doğrudan bir bağlantı bulunamadı.

Addition to extension of the worldwide economy and the speedy alteration of technology, institutions are faced with a perpetual necessity for learning and growth of employees so that they could cope with the rivalry which they would come across now and in the coming days. Given that this environment has been changed day by day, the understanding of the learning organization is important to the long-dated system operated. The necessity of learning grows out of the steady and hasty shifts in surrounding area. Therefore, institutions focus on ways that can promote learning and development (Watkins, Marsick 2003). It is important to recognize that institutions can find the way of making and developing working areas and the potential effects of such environments on employees. (Kontoghiorghes 2001). Besides a learning organization supplies a construct in order to make progress by way of persistent information and alteration for a system, it affords the competence to merge workers efficiently as well. Consequently, to grasp more and more the perform of Learning Organization, Job Satisfaction, Organizational Commitment and Intention to leave will contribute more to employees and practitioners with important outputs related to learning, work gratification and performance. The aim of this research is to reach a conclusion whether there is a significant positive effect on intent to leave by the way of the concepts of job satisfaction and organizational commitment in learning organizations. The research was carried out quantitatively, a research model was created for the study and related hypotheses were developed. The model of the study comprised of learning organization, job satisfaction, organizational commitment and turnover intention factors. The data was accumulated from 251 bank personnel which work various sorts and magnitudes of branches of a semi-private semi-state bank in Istanbul. The data were evaluated using reliability analysis, confirmatory factor analysis and model testing to measure hypotheses created, and the outcomes belongs to discoveries were examined. Finally, the influence of learning organizations on intent to leave through the mentioned mediators was examined and investigated separately. The results supported three study hypotheses regarding the affirmative relation between the learning organization and job satisfaction, and between the learning organization and organizational commitment, and the negative relation between organizational commitment and turnover intention. Nevertheless, no straight link was found between learning organization and intention to leave.
Öğrenen örgütlerde iş tatmini ve örgütsel bağlılık kavramları aracılığyla işten ayrılma niyeti etkisi
Keywords: İş; İş tatmini; İşten ayrılma niyeti; Job satisfaction; learning organization; Organizational behavior; Organizational commitment; Öğrenen örgüt; Örgütsel bağlılık; Örgütsel davranış; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Turnover intention; Work