Tükenmişlik ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide kariyer tatmininin aracı etkisi ve bir araştırma - Çamur, Şeyma (My University, 2019)
Günümüz rekabet koşullarında üstünlük sağlayabilmek için insan kaynağı iyi yönetilmelidir. Modern iş yaşamının en büyük sorunlarından biri de çalışanlardaki tükenmişlik ve beraberinde ortaya çıkan işten ayrılma eğilimidir. Tükenmişlik yaşayan ve işten ayrılmayı düşünen çalışan devamsızlık yapmaya ve işe geç gelmeye başlar. Motivasyon ve performansı düşer. Bu durum gerek içinde bulunduğu örgütü gerekse diğer çalışma arkadaşlarını olumsuz etkiler. Kariyer tatmini düzeyinin yüksek olması verim ve motivasyonu arttıran, iş gücü devir oranını azaltan önemli bir etkendir. Araştırmada verileri toplanırken anket tekniğine başvurulmuştur. İstanbul ilinde Catering sektöründe görev yapan 207 beyaz yakalı çalışan ile yapılan araştırmada, duygusal tükenme ve duyarsızlaşmanın işten ayrılmayı pozitif yönde etkilediği, kariyer tatmininin ise negatif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.Yapılan analizler sonucunda tükenmişlik ile işten ayrılma arasındaki ilişkide kariyer tatminin aracı rolü olmadığı anlaşılmıştır.

In order to gain superiority in today's competitive conditions, human resources should be managed well. One of the biggest problems of modern business life is the burnout and the resulting tendency to quit. Employees who experience burnout and intend to quit begin to absent from work and tardiness. Burnout decreases motivation and performance. This situation affects both the organization and other colleagues negatively. A high level of career satisfaction is an important factor that increases productivity and motivation and reduces the rate of turnover.In order to collect the data survey technique was used. There were 207 white-collar employees who work in the catering sector in Istanbul. According to the study, it was found that emotional exhaustion and depersonalization had a positive effect on intention to quit and career satisfaction had a negative effect on it. As a result of the analyzes, it was found that career satisfaction had no mediating role in the relationship between burnout and intention to quit.
Keywords: Business; Career Satisfaction; Intention to Quit; İşletme; İşten Ayrılma Niyeti; Kariyer Tatmini Burnout; Tükenmişlik