Katı atık depolama alanlarının dizayn kriterlerinin incelenmesi - Tahtasızoğlu, Bahar (My University, 2010)
TEZ BAŞLIĞI: KATI ATIK DEPOLAMA ALANLARININ DİZAYN KRİTERLERİNİN İNCELENMESİ Son yıllarda çevre konularında toplumların daha duyarlı olmasının etkisi ile katı atık çöp depolama sahalarının dizaynına büyük önem verilmektedir. Bu konuda mevcut olan birçok ulusal ve uluslar arası çevre yönetmelikleri insan sağlığını ve çevrenin korunmasını amaçlamaktadır. Literatürde, çeşitli illere ait evsel katı atıkların mevcut durumlarının incelenmesi, katı atık sızıntı sularının yüzey ve yer altı suları üzerindeki çevresel etkilerinin incelenmesi, katı atıkların bertarafının çevresel ve ekonomik boyutuyla incelenmesi, düzensiz depolama sahalarının yol açtığı yüzey sızıntı suyunun çevreye etkilerinin incelenmesi çalışmaları mevcuttur. Günümüzde, modern çöp depolama sahalarının kullanımının artmasına rağmen, mevcut düzensiz depolama sahaları tehlike saçmaya devam etmektedir. Modern depolama sahalarının inşasının mümkün olmadığı durumlarda, düzensiz depolama alanlarının iyileştirilerek hizmete devam etmesi sağlanmalıdır. Gerek modern katı atık depolama sahaları gerekse düzensiz depolama sahaları başarılı bir mühendislik dizaynı gerektirmektedir. Bu çalışmada her iki depolama sahası için dizayn teknikleri verilip, mevcut standartlar karşılaştırılmaktadır. Düzensiz depolama sahalarının iyileştirilmesi ve modern katı atık depolama sahalarının yer seçimi, dizayn, inşa, kapatma ve gözlem aşamaları incelenmektedir. Ayrıca, 18 belediyeye ait rehabilitasyon çalışmaları ve bazı illerde gerçekleştirilen katı atık yönetimi çalışmaları özetlenmiştir. Aynı zamanda, deprem ve yaygın riskine karşı dizayn teknikleri ve yangına karşı alınacak acil önlemler verilmiştir.

THESIS TITLE: INVESTIGATION OF THE DESIGN CRITERIA FOR SOLID WASTE STORAGE AREAS In recent years, the design of the solid waste landfills became more important because of the effect of the communuties being more sensitive on the environmental issues. Many existing national and international environmental codes aim to protect the human health and environment. So far, many studies; such as inspecting the current situation of the household solid waste belonging to various provinces, again inspecting the environmental effect of percolating water due to solid-waste of those provinces on surface and ground water, inspecting the disposal of solid waste from the environmental and economical aspect, inspecting the environmental effect of surface percolating water accumulated on unregulated landfills. Although the operation of the modern Municipal Solid Waste (MSW) landfills increase, existing unregulated solid waste landfills continue to spread risk. The unregulated landfills should be improved to be continued serving in the cases where the construction of modern MSW is impossible. Both modern MSW and unregulated landfills need a good engineering design. Design techniques are given for both landfills and currend standards are compared. The improvement of the unregulated landfills, and site selection, design, construction, observation and closure stages are investigated. Also, the effect of the earthquake criteria is considered for MSW landfills constructed in the earthquake disaster areas.
Keywords: Atık Yönetimi; Çevre Bilimleri; Katı Atık