Afganistan’da devlete yapılanan kusurlar : Afganistan’ın 2004 anayasasına göre yerel seçimlerinin kritik bir analizi - Saqib, Mustafa (My University, 2022)
Uluslararası toplumun Afganistan’da meşru bir devlet inşa etmek ve desteklemek üzere yirmi yıldır yürüttüğü önemli çabalara karşın, İslam Cumhuriyeti birkaç hafta içinde çöktü. 2004 Anayasası güçlü bir merkezi cumhurbaşkanlığı gücü aracılığıyla hükümete demokratik bir oluşum inşa ederken, siyasi partilere ve yerel demokrasiye daha az rol verildiğinden, süreç başından beri ciddi bağlantılı hatalarla yanlış yönlendirildi. Güçlü bir başkanlık gücüne sahip merkezi bir devlet, vatandaşlarının çoğunun devleti yalnızca yerel düzeyde deneyimleyebileceğini anlayarak, Afganistan’ın çok etnikli ve çeşitli toplumlarını yönetmeye yönelik pragmatik olmayan bir yaklaşım olarak ortaya çıktı. Ayrıca, genel ve yerel seçimler şeklinde düşünülen seçim sistemi, yerel ve genel düzeydeki kuvvetleri ferasetle dengeleyecek güçlü demokratik kurumları teşkil etmekte başarısız oldu. Yurttaşlar, yerel seviyede katılımcı bir yönetime ayak uydurmakta yetersizdi ki 2004 Anayasasından beklenen görev buydu- ve devlet ile halk arasındaki uçurum giderek açıldı. Bu makale, ulusal ve uluslararası aktörlerin yalnızca kırsal alanlarda sınırlı bir siyasi gelişim ile sonuçlanan daha merkezi bir yönelime sahip olma eğilimini aydınlatmak için Afganistan'da devlet inşa süreci içeriğinde yerel yönetimin rolünü anlamlandırmayı amaçlamaktadır.

Despite two decades of the international community’s considerable efforts to build and support a legitimate state in Afghanistan, the republic state collapsed in a matter of weeks. The process had been misguided since its beginning through serious connected mistakes as the 2004 constitution built a democratic formation for the government through a strong centralized presidential power while less role was given to the political parties and local democracy. A centralized state with a strong presidential power certainly appeared as an unpragmatic approach to ruling the multi-ethnicity and diverse society of Afghanistan understanding most of its citizens can experience state only at the local level. In addition, theelectoral system considered for the national elections and local elections failed to form strong democratic institutions to insightfully balance the power both at national and local levels. The citizens were unable to engage in participatory governance at the subnational level—an objective derived from the 2004 constitution—and the gap between the state and public widened. This paper aims to make sense of the role of local governance in the content of the state-building process in Afghanistan in order to elucidate the tendency of national and international actors to become more centrally oriented, resulting in a limited political development in rural areas.
Keywords: Adem-i Merkeziyetçilik; Afganistan; Afghanistan; Decentralization; Devlet-kurma; Election; Local Governance; Local government; Seçim; State-building; Yerel yönetim; Yerel yönetişim