Dijital ortamda sanal gerçeklik fotoğraf tekniğinin yeri ve önemi - Akbulut, Uğur (My University, 2009)
DİJİTAL ORTAMDA SANAL GERÇEKLİK FOTOĞRAF TEKNİĞİNİN YERİ VE ÖNEMİ Bu araştırmanın, görsel sanatlar içinde Sanal gerçeklik fotoğraf ile ilgili bilgi aktarmada işlevsel ve iletişimsel olarak, bu alana yönelik eğitim için yol gösterici olabileceği düşünülmektedir. Bu araştırma ile sanal gerçeklik fotoğraf (kısaca sanal fotoğraf terimini kullanacağım) çalışmalarının eğitimsel açıdan farklı ve gelişmekte olan bir yöntem olarak önemi vurgulanmıştır. Sanal fotoğraf tekniğini öğretimi ve kısaca sanal fotoğraf olarak isimlendirilmesi yönünde öneri olarak Türkiye'de bir ilke kaynaklık etmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilk olarak sanal fotoğrafın çıkış noktası ve gelişimine değinilmiştir. Sanal fotoğraf nedir? sorusuna yanıt aranarak, işlevi ve kullanımına yönelik örnek çalışmalardan yararlanılarak, neden gerekli olduğuna vurgu yapılmıştır. Sanal fotoğraf tekniğinin gerekliliği ile ilgili bilgiler aktarılmıştır. Dünyadaki gelişimi ile ilgili araştırmalara değinilerek görsel sanatlar eğitiminde kullanımı ve bununla ilgili öğretim şekli belirtilmiştir. Öğretim biçimi oluşturulurken gerekli donanımlara, sanal fotoğraf tekniğinin işlevlerine, kullanım türlerine değinilerek örnek çalışmalar üzerinden tahliller yapılmıştır. Sonraki aşamada ise sanal fotoğraf uygulamalarına yönelik yazılımlar incelenerek, kullanım biçimleri anlatılmıştır. Araştırma boyunca yapılan uygulamalar ile elde edilen dokümanlar yardımıyla çevrim içi, çevrim dışı ve basılı olarak sanal fotoğrafın kullanımı göz önüne serilmiştir. Bu özgün çalışmalar ile görsel sanat eğitimcisi, fotoğraf eğitimcisi ve sanatçısının tekdüze bir sınırlılıktan kurtulmasına ışık tutabileceği düşünülmektedir. Anahtar Sözcükler: Fotoğraf, Sanal Gerçeklik, Panoramik, Sanal fotoğraf, 360 derece, Sanal fotoğraf turu, Sanal Gerçeklik Fotoğraf, Sanal Tur, Sanal Gezi, Sanal Gezinti.

THE PLACE AND THE IMPORTANCE OF VIRTUAL REALITY PHOTOGRAPHY IN DIGITAL SCOPE This study will be a guide in the education of visual arts in transferring functional and communicative information related with virtual reality photography. In this study it is aimed to emphasize the importance of virtual reality photography (shortly I will state as sanalfotoğraf) studies as a developing method by stating its difference in education. Moreover, it is prepared to be a first source in Turkey in terms of education and naming imaginary photograph. First of all, the development of virtual photography will be undertaken as the basis of the study and the answers will be looked for the question of what imaginary photograph is. In order to do this, some example studies will be utilized in terms of its function and the emphasis will be given to why this is necessary. Studies that are related with its development in the world, its usage in the education of visual arts and its education styles will be handled in this study. Analysis will be carried out based on the example studies touching upon the necessary equipment, the functions and the types of usage. As a next step, the software and the types of usage will be examined in terms of the implementation of virtual reality photography. With the help of the implementations throughout the study and the collected documents the usage of virtual reality photography will be revealed from the point of online, offline and print-out versions. Key words: Photography, Virtual Reality, Panoramic, Virtual Photography, 360 degree, Virtual Photography Tour, Virtual Reality Photography, Virtual Tur, Virtual Travel
Keywords: Fotoğraf Teknikleri; Fotoğrafçılık; Resim