Doğal ve infertilite tedavisi sonucu oluşan gebeliklerde psiko-sosyal bakım gereksinimleri - Ataman, Hacer (My University, 2007)
1.ÖZET İnfertilite tedavisi sonucu oluşan gebelikler ile doğal olarak deneyimlenen gebeliklerde psiko-sosyal bakım gereksinimlerinin farklarını belirlemek amacıyla çalışma, İstanbul’da özel bir hastanede Aralık 2005-Haziran 2006 arasında verileri toplanarak gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubunu anne fetus sağlığı merkezine başvuran, gebeliğine infertilite tedavisiyle sahip olanlar ile gebeliğini doğal olarak deneyimleyenlerden rastgele örneklem yöntemiyle seçilen, çalışmaya katılmaya gönüllü, 18 yaşın üzerindeki, evli, okuma-yazma bilen, ciddi bir hastalığı olmayan ve buna yönelik tedavi görmeyen 100 gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında anket formu, Kısa Semptom Envanteri ve Rosenberg Benlik Saygı Ölçeği kullanılmış, analizlerinde Ki-Kare, Fisher Kesin-Ki Kare, Student-t, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis ve One Way Anova Testleri’nden yararlanılmıştır. Olgular yaş, eş yaşı ve evlilik süreleri açısından incelendiklerinde ortalama değerlerin infertil grupta daha fazla olduğu yönünde anlamlı ilişki saptanmış, doğum yerleri, yaşadıkları yerler, eğitim, çalışma, sosyal destek, eşlerinin eğitim, çalışma durumları, evlilik özellikleri, menstrual sikluslarına ait özellikler, kadın hastalığı yaşama durumları ile ilgili farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. İnfertilite tedavisiyle oluşan gebelikler ile normal gebelikler psiko-sosyal etkileri açısından karşılaştırıldığında gebeliğin gebe için ifade ettiği anlam ve gebeliğin eşi etkilemesi yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. İnfertil ve fertil gruba ait Kısa Semptom Envanteri ile Rosenberg Benlik Saygı Ölçeği puanları benzer bulunmuştur. İnfertil grupta kadın, fertil gruptada eş yaşının benlik saygısını etkilediği saptanmıştır. İlde yaşayanlarda somatizasyon ve benlik saygısının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Görücü usulüyle evlenmenin olumsuz benliği artırdığı, infertil grupta evlilik süresinin yüksek oluşunun anksiyete, somatizasyon ve hostiliteyi azalttığı saptanmıştır. 2.

PSYCHO-SOCIAL CARE NEEDS IN PREGNANCIES EXPERIENCED NATURALLY AND AS A RESULT OF INFERTILITY TREATMENT The study planned to determine the differences of psycho-social care needs between pregnancies with infertility treatment and naturally experienced pregnancies, came true between December 2005- June 2006 in a private hospital in İstanbul. Sample group consists of 100 pregnant women applied to mother-fetus healthcare and are chosen by random sample method. The group who become pregnant with infertility treatment and the group who experience pregnancy naturally accept to be volunteers. They are over 18, married, literate, and have no serious disease or treatment . While gathering the necessary data, a questionnaire form, The Short Symptoms Inventory, Rosenberg Self-Respect Scale are used. In the analysis, Ki-Squared, Fisher Exact- Ki Squared, Student-t, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis and One Way Anova Tests are used. When the phenomena is examined in terms of age, husband age and marriage duration, the average values have a more reasonable relation in infertile group compared to fertile group. The differences about birth places, where they live, education, occupation, the husbands’ working and educational situations, social support, marriage qualities, menstrual cycle properties, having diseases related to gynecology showed no reasonable relations statistically. Having compared the psycho-social effects between pregnancies with infertility treatment and normal pregnancies, there is reasonable statistical difference what pregnancy means for pregnant and how pregnancy influences husband. The Short Symptoms Inventory, Rosenberg Self Respect Scale median scores belonging to infertile and fertile group are found similar. It’s found that in infertile group woman’s age, in fertile group husband’s age influences self respect concept . Somatization and self respect are higher in the ones who live in countries. Getting married traditionally increased negative self respect. Anxiety, somatization and hostility decreased in infertil group due to long marriage duration.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum_Psikoloji; Psikoloji_Kadınlar