İhracatta KDV iadesinin hesaplanması, raporlanması ve denetimi - Yılmaz, Olkan (My University, 2000)
İhracatın tanımı Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanan İhracat Yönetmeliğinin 4 maddesinin (e ) bendinde ; bir malın veya değerin yürürlükteki İhracat Mevzuatı ile Gümrük Mevzuatına göre Bedelin (bedelsiz ihracat hariç yurda getirilmesi veyahut Müsteşarlıkça ihracat olarak kabul edilecek sair çıkışları ifade eder. Günümüzde gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan çok sayıda ülkede ihracatın arttırılması konusunda büyük çabalar harcanmaktadır. Gelişmiş ülkeler Pazar paylarını korumak ve yeni pazarlara açılmak, gelişmekte olan ülkeler ise kalkınabilmek için sanayileşmeye önem vermek, bu amaca ulaşmak için de ihtiyaç hammadde ve yatırım mallarını ithalini, ihracattan elde gelirlerle karşılamak durumundadırlar. Bu yüzden de ihracatı teşvik politikası izlemelidirler. Bu tedbirler ihracatta prim sistemi, ihracatta vergi iadesi ve vergi indirim muafiyeti, girdi teşvikleri ve devlet pazarlama yardımı diye sıralanabilir. KDV istisnasından ihracatçılar yararlanacaklardır. İhracatçı kavramını tanımlayabilmek için ihracat, hizmet ihracatı, ve ihracatçı kavramlarının kısaca açıklanması gerekir. İhracat; Yurt dışına mal ve hizmet satışıdır. Bu işlemlerin kim tarafından yapılırsa yapılsın KDV' den istisna edilmiştir. İhraç edilen mal ve hizmetlerin satışında KDV uygulanmayacaktır. Hizmet ihracatı; Yurt dışındaki bir müşteri için yapılan hizmetlere denir ve aynı zamanda bu hizmetten yurtdışında faydalanılması da şarttır. İhracatçı ise ihracat yönetmeliğine göre ilgili ihracatçı birliğine üye olan, gerçek ve tüzel kişiler, Esnaf ve Sanatkar Odalarına kayıtlı olup, üretim faaliyetiyle iştigal eden esnaf ve sanatkarlar ile joint venture ve konsorsiyumlara denir. Ayrıca ihracatçı tebliğin 83/ 7540 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan ihracat rejim kararının ''İhracat Yönetmeliği '' 5. Maddesinde de ''ihracat belgesi ve ruhsatnamesine haiz olan ve ilgili diğer konulara göre ihracat yapmasına bir engel bulunmayan gerçek ve tüzel kişidir.'' diye tanımlanır. KDV' de ihracat istisnası, KDV Kanunu' nun 11 ve 12. Maddelerinde düzenlenmiş bulunmaktadır. Kanun' un 11. Maddesinde ihracat istisnası uygulaması 4 bölüme ayrılmıştır. Bunlar mal ihracatı, hizmet ihracatı, Türkiye' de ikamet etmeyen yolculara yapılan teslimler ve ihraç kaydıyla teslimlerde tecil ve terkin uygulamasıdır. Nakden KDV İadesi Alabilmek İçin Vergi Dairesine İbrazı Gereken Belgeler dilekçe, gümrük beyannameleri, döviz alım belgesi, alış ve satış faturalarının fotokopileri veya bunların listesi ve teminat mektuplarıdır. Ancak KDV iadesinin yapılabilmesi için daha önceleri döviz alım belgelerinin ibrazı zorunlu iken 13.11.1997 tarih ve 23169 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan 65 nolu KDV Genel Tebliği ile direk ihracattan ve ihraç kayıtlı teslimlerden doğan KDV iade ve mahsup işlemlerinde Döviz Alım belgesinin aranmaması uygun görülmüştür. Dünyada ekonomik gelişmeye paralel olarak devletin ekonomik yaşam içindeki görev ve işlevleri büyük ölçüde artmış ve vergi gelirlerine buna koşut biçimde büyümüştür. Vergi ilişkilerinin zaman içinde karmaşık bir durum alması, ticaret ve endüstride meydana gelen gelişmelerin yarattığı ekonomik ve mali sorunlar, vergi gelirlerine olan gereksinim artması; buna karşın, denetimin yetersiz kalması çağdaş vergi sistemlerinin yanısıra; muhasebe, işletmecilik ve vergi konularında yüksek bilgi ve uzmanlık sahibi olacak yeni bir mesleğin doğmasına neden olmuştur. Bu da yeminli mali müşavirlik mesleğidir. Yeminli Mali Müşavirlerin Tasdik Edecekleri Belgeler, Tasdik Konuları, Tasdike İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 18. Maddesinde ''Mali tablo ve beyannamelere veya tasdik raporuna ilişkin sonuçları, yeminli mali müşavirce bir rapora bağlanır.'' Yeminli mali müşavirlerce 3 örnek olarak düzenlenecek tasdik raporlarının 2 örneği ilgili firma, kurum ve kuruluşların yetkililerine teslim edilir. Rapor ile mali tablo ve beyannameler arasındaki mutabakatın sağlanması yeminli mali müşavirin sorumluluğundadır. Düzenlenen raporların birer örneği, tasdik konusu belgelerle birlikte tasdiki isteyen mercie doğrudan yeminli mali müşavirce verilir.'' Denilmek suretiyle en az 3 örnek denetim sonucunda rapor düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

Exportation is according to Exportation and Custom Postulates : bringing the price of goods or the value except the unvalued exportation to the country or accepted the exits by the Office of an Undersecretary of State. Today at the developed countries and the starting to become developed countries there are lots of studies for increasing export. Developed countries for protecting and expanding their markets , starting to become developed countries for becoming industrialized they have to import investment or raw material by refunding the income which is coming from the exportation. For this reason the countries must obey the encouragement politics of exportation. These encouragements are bounty on exportation, refund of taxes system, input encouragement and government marketing help. Exporters take advantage of the refund of taxes. When we want to to describe what exporters mean, we have to describe also export, service export and the exporter. Export means selling goods and service to outside the country. These operations is whoever done by, the taxes refund service export is the service which is done outside the country. Exporter according to the export regulation, the people who is juridical or natural person and the member of Union of Exporters and the Traders and the Artist Corporation also exporters are joint ventures and consortium. Refund of taxes is arranged at the Law of Taxes in the article 11 and 12 . The law seperates Refund of Taxes into four division. These are export of googs, export of service or the delivery of goods which is given to the people who lives outside the country and export delivery adjournment and effacing implementation. For taking refund of taxes cash some documents must be given to Tax Administration. These are petition, customhouse entry declaration, foreign exchange document and the photocopy of buying and selling invoices, however giving exchnange document to Tax Administration is not necessary for taking refund of taxes according to the Official Newspaper. According to the economic development, the goverments responsibilities and functions become large and also tax relatıons for the time being becomes complex. For these reasons the new job borns this job is sworn accountant in Turkey. They prepare a report for the financıal tableau and the declaratıon.
Keywords: İHRACAT; KATMA DEĞER VERGİSİ; MUHASEBE; Yönetim ve yardımcı hizmetler