Lean sıx sıgma based methodology for the localızatıon of materıal supply: an applıcatıon ın steel ındustry - Nalcıoğlu, Hakkı (My University, 2016)
MALZEME TEDARİĞİNİN YERLİLEŞTİRİLMESİ İÇİN YALIN ALTI SIGMA TABANLI METODOLOJİ: ÇELİK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA Tasarruf aracı ve Tedarik Zincirinin esnekliğini artıran bir strateji olarak değerlendirilen Malzeme Tedarikinde Yerlileştirme küreselleşen dünyada son yıllarda eğilim haline gelmiştir. Yerlileştirmenin farkındalığı, akademik ve pratik çalışma yapanların hatırı sayılır tasarruf fırsatları ve kaliteli ve ucuz ürünler sağlayarak müşteri tatmini sağlama fırsatlarına istinaden yapmış olduğu çalışmalarla son on yılda artmıştır. Böylece, bu çalışma alanı Tedarik Zinciri Yönetimi kavramlarını ve ülke ekonomisine katkısı olan yanlarını düşündüğümüz zaman oldukça ilginç hale gelmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, Yalın Altı Sigma araçlarını kullanarak Yerlileştirme kapsamında yeni süreç tasarımlamak, yerli tedarik oranını artırıp hedeflenen tutarda tasarruf sağlamak ve teslim süresini azaltmaktır. Bu projenin geniş anlamdaki amacı ise yurt içindeki tedarikçiler ile ilişkileri kuvvetlendirip tedarikçi geliştirme uygulamalarına ağırlık vererek, milli ekonomiye katkı sağlamaktır. Proje Çelik Sektöründeki bir firmada uygulanmış olup, uygulama bölümünde yerli tedarik oranını ve tasarruf tutarını artırmak ve satın alma çevrim zamanını azaltmak için TÖAİK (Tanımla, Ölç, Analiz, İyileştir ve Kontrol) tekniği kullanılmıştır. Yalın düşünce sistemi ile Altı Sigma yöntemi, Balık Kılçığı diyagramı, 5 Neden analizi gibi problem çözme teknikleri ve İstatistiksel Kalite Kontrol araçları gibi güçlü istatistiksel araçlar kullanılarak kombine edilmiştir. Bu teknikler kullanılarak probleme yaklaşılmış ve gerekli iyileştirmeler kök nedenler teyit edildikten sonra uygulanmaya alınmıştır. Uygulamada, iyileştirme aksiyonlarına başladıktan sonra Yerli Tedarik Oranında %7 artış gözlemlenmiş ve 205 birim toplam tasarruf ile beraber, 2015 yılı tasarruf hedefinin %85’i başarılmıştır. Son olarak, %55 iyileştirme ile 2015 yılında ortalama satın alma işlemleri süresi 29 günden 13 güne kadar düşürülmüştür.

LEAN SIX SIGMA BASED METHODOLOGY FOR THE LOCALIZATION OF MATERIAL SUPPLY: AN APPLICATION IN STEEL INDUSTRY Localization of Material Supply has become most recent trend in our globalized world which is considered as cost reduction method and a strategy that increase the resilience of the Supply in the companies. The awareness of the Localization increased over the last decade with both academics’ and practitioners’ studies due to the substantial cost reduction opportunities and customer satisfaction providing qualified and cheaper products. Therefore, this study area has become quite interesting considering Supply Chain Management concept and the side related to contribution for national economy. The purpose of the thesis is to design a new process, provide cost reduction and lead time improvement by increasing the Local Ratio using Lean Six Sigma methodology. The purpose in broad sense is to contribute national economy by strengthening the relationship between local suppliers with focusing on supplier development activities. This project is applied in Steel Industry and DMAIC methodology (Define, Measure, Analysis, Improvement, and Control) is used in application section to increase the local sourcing ratio and cost saving amount as well as decrease Lead Time for purchasing activities. Lean thinking and six sigma methodology is combined in the application with several problem solving techniques such as fishbone diagram, 5 Whys and strong statistical tools like Statistical Process Control. The problem is approached using the techniques and necessary improvements are taken after root causes are validated. As result of application, the local ratio increased at 7% after applying the improvements and 85% of the cost saving amount target is accomplished at 85% with 205 units saving. Finally, Lead Time in 2015 for purchasing activities decreased from 29 days to 13 days with 55% improvement.
Keywords: Çelik endüstrisi; Endüstri mühendisliği; Türkiye