Türkiye'de 2000-2015 dönemi genç işsizlik sorunu: işkur'un istihdam sorununun çözümüne ilişkin rolü ve etkisi - Şentürk, Derya (My University, 2018)
Ekonomik ve sosyal açıdan ülkeler için en önemli problemlerden biri olan işsizlik, emek talebi ve emek arzının denk olmaması biçiminde tanımlanmaktadır. Ancak işsizliğin olmaması için yalnızca emek talebi ve emek arzının yeterli olması değil; emek arzının emek talebinde bulunan iş gücü kapsamında yeterli nitelikte olması da gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de 2000-2015 yılları arasında genç işsizlik sorununu İŞKUR’un etkisi çerçevesinde ele almaktır. Bu kapsamda çalışma üç bölümden oluşturulmuştur. İlk bölümde işsizlik ve istihdam kavramları ele alınmış ve işsizliğe neden olan faktörlere değinilmiştir. İkinci bölümde ise Türkiye’deki genç işsizlik sorunu açıklanmış ve genç işsizliğin bölgelere, yaşa, cinsiyete ve eğitim durumuna göre ne şekilde değiştiğine dikkat çekilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise İŞKUR’un tarihi, görevleri ve politikalarına yer verilerek genç işsizlik sorununun çözümüne nasıl etki ettiği üzerinde durulmuştur.

Unemployment is defined as the inequality between labor demand and labor supply and it is among the most important problems of countries in economic and social terms. But it is not enough to have sufficient quantity of labor demand and labor supply in order to eliminate unemployment. It is also necessary for the labor supply to be of sufficient quality within the scope of the labor force which is demanding labor. The purpose of this study is to handle the case of youth unemployment in Turkey within the period of 2000- 2015 and the influence framework of İŞKUR. In this context, the study consists of three parts. Unemployment and employment concepts are argued and factors causing unemployment are mentioned in the first part. In the second part, youth unemployment in Turkey is described and attention is drawn to how youth unemployment changes according to regions, age, sex and educational status. And in the third and last part of the study, history, missions and policies of İŞKUR and how İŞKUR influences on solving employment problem are discussed.
Keywords: Employment; Genç İşsizlik; Gençlik; İstihdam; İstihdam - Türkiye; iş kurumu; İŞKUR; İşsizlik Youth Unemployment; Türkiye; Unemployment