Pandemi döneminde aktif rol alan hemşirelerin merhamet yorgunlukları ve mesleğe bağlılıkları - Atabek, Betül (My University, 2022)
Pandemide Aktif Rol Alan Hemşirelerin Merhamet Yorgunlukları ve Mesleğe Bağlılıkları Öğrencinin Adı: Betül ATABEK Danışmanı Adı : Dr. Öğr. Üyesi Bilgi GÜLSEVEN KARABACAK Proğramın Adı : Hemşirelik Amaç: Bu araştırmanın amacı pandemide aktif rol alan hemşirelerin merhamet yorgunluğu ve mesleğe bağlılıklarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, kesitsel, tanımlayıcı bir çalışmadır. 15 Şubat-15 Nisa2022 tarihleri arasında bir devlet hastanesinde aktif olarak çalışan 220 hemşire ile yapıldı. Araştırma verileri Bilgi Formu, Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği ve Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği ile toplandı. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) kullanıldı. Veriler Shapiro-Wilk Testi, Kruskall-Wallis Testi, Mann-Whitney U Testi, Spearman’s Korelasyon Analizi ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği toplam puanı 14 ile 125 arasında değişmekte olup ortalama 58,9±27,59 bulundu. Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği toplam puanı 31 ile 99 arasında değişmekte olup ortalama 66,91±12,63 bulundu. Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği puan ortalamalarının, kadınlarda erkeklere göre yüksek olması (p=0,001; p<0,05), çalıştığı hastane ile yaşadığı yer arası mesafe yakın olan grubun orta (p=0,001; p<0,05) ve uzak olanlara göre düşük olması (p=0,001; p<0,05) istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği ile Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamadı (p>0,05). Sonuç: Hemşirelerin merhamet yorgunluğu düşük, mesleğe bağlılıkları orta düzeyde bulundu.

Compassion Fatigue and Professional Commitment of Nurses Taking an Active Role in the Pandemic Student Name, Surname: Betül ATABEK Supervisor Name: Bilgi GÜLSEVEN KARABACAK Program Name: Nursing Objective: The aim of this study is to determine the compassion fatigue and occupational commitment of nurses who took an active part in the pandemic. Material and Methods: The aim of this study is to determine the compassion fatigue and professional commitment of nurses who took an active role in the pandemic. The study is a cross-sectional, descriptive study. It was carried out with 220 nurses actively working in a state hospital between February 15 and April 2022. Research data were collected with Information Form, Compassion Fatigue Short Scale and Nursing Professional Engagement Scale. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis. Data were evaluated with Shapiro-Wilk Test, Kruskall-Wallis Test, Mann-Whitney U Test, Spearman's Correlation Analysis and Multiple Linear Regression Analysis Results: : Compassion Fatigue Short Scale total score ranged from 14 to 125, with a mean of 58.9±27.59. The total score of the Nursing Professional Commitment Scale ranged from 31 to 99, with an average of 66.91±12.63. Compassion Fatigue Short Scale mean scores were higher in women than in men (p=0.001; p<0.05), compared to the group whose distance between the hospital they worked and the place they lived was close (p=0.001; p<0.05) and those who were far away. low (p=0.001; p<0.05) was found to be statistically significant. No statistically significant correlation was found between the Compassio Conclusion:. Nurses' compassion fatigue was found to be low and their commitment to the profession was found to be moderate. Pandemic, nurse, mercy fatigue, commitment to the profession
Keywords: 21. yüzyıl; 21st century; Bulaşıcı hastalıklar; COMMİTMENT TO THE PROFESSİON; Communicable diseases; Epidemics; HEMŞİRE; Hemşireler; MEREY FATİGUE; MERHAMET YORGUNLUĞU; MESLEĞE BAĞLILIK PANDEMİC; NURSE; Nurses; PANDEMİ; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Salgın hastalıklar