Kuzey Marmara Denizi’ndeki izmarit (spicara smaris Linnaeus, 1758) balığının bazı biyolojik özellikleri - Çorbacı, Özlem (My University, 2008)
KUZEY MARMARA DENİZİ’NDEKİ İZMARİT (Spicara smaris Linnaeus, 1758) BALIĞININ BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Bu çalışma ile Kuzey Marmara Denizi’ndeki İzmarit balığının (Spicara smaris Linneaus, 1758) bazı biyolojik özellikleri ile populasyon yapısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, İzmarit balığı populasyonunun yaş, boy, ağırlık dağılımı, büyüme performansı, kondisyon faktörü ve ölüm oranı araştırılmıştır. Bu çalışmada araştırma materyali olarak seçilen İzmarit Balığı (Spicara smaris Linneaus, 1758) örnekleri Kuzey Marmara Denizi’nde avlanan balıkçı teknelerinden rastgele örnekleme yöntemine göre toplanmıştır. Örnekleme Kasım 2007 ile Nisan 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada toplam 684 adet örnek kullanılmıştır. Yaş tayininde otolitlerden yararlanılmış ve yaş gruplarının 0. – IV. yaş grupları arasında dağılım gösterdiği bulunmuştur. Populasyondaki bireylerin matamatiksel olarak ulaşması gereken ağırlık Wt=90.48 [1-e-0.21(t+2.55)]2.98 , salt boy ise Lt = 20.72 [1-e-0.21(t+2.55)]2.98 şeklinde elde edilmiştir. Tüm bireylerin boy – ağırlık ilişkisi eşitliği W=0.0206xL2.98 şeklinde bulunmuştur. En yüksek kondisyon faktörü değeri ise III yaşında K= W/ L3 x 100 formülü ile hesaplanarak 1.43 olarak bulunmuştur. Toplam ölüm oranı ortalama % 40.2 olarak bulunmuştur.

SOME BIOLOGICAL PROPERTIES OF MAENNA SMARIS (Spicara smaris Linneaus, 1758) IN NORTH MARMARA SEA In this study, the Maenna smaris (Spicara smaris Linneaus, 1758) population and some biological properties of North Marmara Sea have been aimed to be determined. With this aim, age, length, weight, distributions, growth performances, condition factor and death ratio of Maenna smaris have been investigated. The Meanna smaris (Spicara smaris Linneaus, 1758) that has been selected as the research material have been collected by the random sampling method of the cases of the fishermen fishing in North Marmara Sea. The sampling was realized between the dates of November 2007 and April 2008. In the study a total of 684 samples have been used. In determination of age, otolithes have been used and it has been found that the age groups are dispersed among the age groups of 0-IV. The weight that the members of the population has reach mathematically has been obtained as follows Wt= 90.48 (1-e1- 0.21( t+2.55))2.98, salt length Lt=20.72(1-e-0.2(t+2.55))2.98. The length-weight relationship equation of all members has been found as W= 0.206 X L2.98. The highest condition factor value has been found as 1.43 by calculating with the formula K= W/ L3 X 100. The total death ratio has been found as an average of % 40.2
Keywords: Biyoloji_Balıklar; Deniz Balıkları; Deniz Biyolojisi