Yeni TTK’nın / TFRS’nin muhasebecilik mesleğine getirmiş olduğu yenilikler ile TFRS’nin uygulanması aşamasında mali müşavirlerin karşılaştığı zorluklar, belirsizlikler ve çözüm önerileri : İstanbul / Esenler örneği - Ünsal, Mehmet Ali (My University, 2014)
Bilindiği üzere ticari hayatı düzenleyen Türk Ticaret Kanunu’nda köklü değişikliklere gidilerek 1957 yılından beri yürürlükte olan eski 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu yürürlükten kaldırılmış ve yerine 6102 Sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu kabul edilerek 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile ticari hukuk kurallarımız Avrupa ülkelerinin hukuk normlarına paralel hale getirilmiş, teknolojik gelişim ve değişimlere cevap verebilecek, denetimlerde şeffaflığı sağlayabilecek bir yapıya bürünmüştür. Çalışmanın 1. Bölümünde kanunun getirmiş olduğu yenilik ve değişimlere değinilmiştir. Çalışmanın 2. Bölümünde ise kanunun ilk haliyle uygulamasını zorunlu kıldığı, ancak sektörün hazır olmaması nedeniyle uygulama zorunluluğunun geçici bir süre ertelendiği muhasebe standartlarına değinilmiştir. Bilindiği üzere muhasebeye, uluslararası standartlar getirilerek uluslararası karşılaştırma yapılabilirlik ve ortak bir raporlama dili oluşturulmak istenmiştir. Bu bölümde, ülkemizdeki işletmelerin de yaklaşık %99’unu oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmeler (Kobiler) için geliştirilen Kobiler için Türkiye Finansal Raporlama Standartları (Kobi TFRS) çeşitli kaynaklardan yararlanılarak örneklerle ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümü olan 3. Bölüm ise bir saha araştırması olup, bu araştırma ile de Kobiler için Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının (Kobi TFRS’nin) uygulamaya konulması durumunda mali müşavirlerin karşılaşabileceği zorluklar araştırılarak saptanmış ve bunlara karşı geliştirilen çözüm önerileri ortaya konulmuştur.

As is known, the Turkish Commercial Code which regulates the commercial life has undergone drastic changes and the former Turkish Commercial Code No. 6762 which has been in force since 1957 has been, repealed and replaced by the new Turkish Commercial Code No. 6102 which was approved and enacted on 1 July 2012.With this law, our commercial law, has been collimated with the legal norms of European countries and rendered in to a structure that can ensure transparency in controls.In the first chapter of the study the innovations and changes brought by this law are mentioned.In the second chapter of the study, accounting standards which were stipulated by the initial version of the law but couldn't be applied due to the fact that the industry wasn't ready and thus the obligation to implement was temporarily put off were mentioned.As is known, by bringing international standards of accounting, international comparability, feasibility, and to create a common reporting language was intended .In this chapter, Turkish Financial Reporting Standards for the small and medium-sized entities (TFRS for SMEs) which were developed for the Small and Medium-Sized Entities (SMEs) which make upabout 99% of enterprises in our country is described by making use of various sources, with examples in a detailed manner.The third chapter which forms the last chapter of the study is a field study and in this research the difficulties financial advisors may experience in the case that Turkey Financial Reporting Standards for the small and medium-sized entities (TFRS for SMEs) is implemented have been detected by probing and the suggested solutions against them have been introduced.
Keywords: Muhasebe; Türk Ticaret Kanunu