Oral cerrahi işlemlerinde uygulanan lokal hemostatik ajanların tükürük ve doku parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesi - Gönül, Onur (My University, 2009)
1. Özet Çalışmamızın amacı, oral cerrahi işlemlerinde uzun yıllardan beri kanamayı kontrol altına almak, kemik içi kaviteleri doldurarak oluşacak pıhtının organize olmasına matriks teşkil etmek ve sekonder kanama riskini ortadan kaldırmak amacıyla kulanılmakta olan üç farklı lokal hemostatik ajanın kısa dönem yumuşak doku iyileşmesi ve tükürük parametreleri üzerine etkisinin biyokimyasal ve histolojik olarak incelenmesidir. Çalışmamıza katılan toplam 41 hasta, dört ayrı gruba ayrılarak, üç gruptaki hastalara lokal hemostatik ajan olarak gelatin , kollajen, granül halde bulunan kitosan esaslı ajanlar ağızda yarı gömük olarak bulunan üçüncü molar dişlerin çekimini takiben çekim soketlerine uygulanmış, kontrol grubundaki hastaların çekim soketlerine herhangi bir ajan uygulanmamıştır. Hastalardan, çekimi takiben ve çekim sonrası 8. sekizinci günde elde edilen atıl dişeti dokusu parçaları ve çekimden hemen önce, çekim sonrası 1. saatte, çekim sonrası 3. günde ve 8. günde elde edilen tükürük örnekleri biyokimyasal ve histolojik olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, yapılan biyokimyasal ve histolojik incelemelerde uygulanan ajanların doku ve tükürük parametreleri üzerinde kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar oluşturdukları tespit edilmiştir. Uygulanan üç farklı lokal hemostatik ajan da vücut tarafından iyi tolere edilmiş olup klinik uygulamalardaki yararları göz önünde bulundurulduğunda oral cerrahi işlemlerinde uygulama amaçları doğrultusunda kullanılabilecekleri, bu ajanlar arasında iyileşme sürecine en iyi etkinin kitozan esaslı lokal hemostatik ajan tarafından sağlandığı kanısına varılmıştır. Kullanılan ajanların yara iyileşmesi üzerine pozitif etkilerinin artırılabilmesi için farklı çalışmaların yapılması gereklidir. Glutatyon, hemostatik, peroksidasyon, tromboplastin, tükürük 2.

Effects of Local Hemostatic Agents Used in Oral Surgery Procedures on Saliva and Gingiva Parameters The aim of this study was to evaluate and to compare biochemically and histologically the effect of three different local hemostatic agents, used to maintain hemostasis, to help organisation of granulation tissue by filling bony cavities, to prevent secondary bleeding in oral surgery procedures on short term soft tissue healing and saliva parameters. In our study, totally 41 patients are divided in to four groups. Gelatine sponge, collagen fibril and granular formed chitosan are applied to alveol sockets after extraction of partially erupted third molars’ extraction sockets as local hemostatic agents in three groups and no agents applied to extraction sockets in control group. Soft tissue particles which would be thrown away were taken from patients just after extraction and 8 days after extraction, saliva samples were taken from patients just before extraction, 1 hour after extraction, 3 days after extraction and 8 days after extraction and evaluated biochemically and histologically. As a result of our study, biochemical an histological analyzes showed that there are significantly important differences at some parameters of local hemostatic agent groups compared with control group. All three different local hemostatic agents especially chitosan based local hemostatic agent, induce healing process positively more than others, were well tolareted by organism and could be freely used to achieve application goals in oral surgery procedures. Further studies need to be held to improve the positive effects of these agents on wound healing. Key Words: Glutathione, hemostatic, peroxidation, saliva, thromboplastin
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Tıp