Türkiye süper lig teknik direktörlerinin 1.bölgede kullanılan duran toplara karşı savunma taktikleri ve sonuçlarının incelenmesi - Bakır, İbrahim (My University, 2015)
1.ÖZET Amaç: Türkiye Süper Lig Teknik Direktörlerinin 1. Bölgeden kullanılan duran toplara karşı savunma taktikleri ve sonuçlarının incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 19 teknik direktör katılmıştır. Savunma taktiklerini belirlemek amacı ile denek gurubuna nicel anket uygulandı. Ayrıca detaylı sözel bilgi almak üzere de yarı yapılandırılmış nitel ölçek uygulandı. Bunların yanı sıra teknik direktörlerin görev aldıkları müsabakalarda kullanılan 714 korner ve 413 serbest atış bilgisayar destekli bir analiz ncelendi. Araştırmada kullanılan her bir değişken SPSS Windows 21,0 paket tanımlayıcı istatistik kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan teknik adamlar kornerlere karşı ilk savunma tercihi olarak %47,4’ü Adam Adama, %26,3’ü Alan, %26,3’ü Karmayı tercih ettiği belirlendi. Korner atışlarına karşı başarılı savunma oranın başarısız savunma oranından yüksek olduğu saptanmıştır. Teknik direktörlerin serbest atışlara karşı % 36,8’i ilk sırada karma savunmayı tercih ettikleri görülmüştür. Geriye kalanlarda %31,6 oranla alan savunması ve adam adama savunmayı tercih etmişlerdir. Bu serbest atışlara karşı başarılı savunma oranın başarısız savunma oranından yüksek olduğu belirlendi. Duran toplar sonrası gerçekleşen 585 adet dönen toplarda: %49 oranla savunma yapan takım topa sahip olup rakip atağı sonlandırmada başarılı olmuş ancak, %51 oranla ise rakip takım topu kazanıp atak yenilemiştir. Sonuç: Araştırma sonunda savunma yapan takımların, duran toplar sonrası dönen toplar hariç, savunma taktiklerinde başarılı oldukları sonucuna varılmıştır. Analiz, Futbol, Duran Toplar, Defans, Taktik.

Objective: The examination of Turkish Super League coaches defensive tactics and results against to set play that used in first zone. Material and methods: 19 coaches participate the investigation. In order to determine the defensive tactics of coach quantitative survey was administered to a subject group. It is also applied a scale to get more qualitative semi-structured verbal information. These, as well as 714 corner kicks and 413 free kicks has been viewed by means of a computer-aided analysis program. Each variable used in the study were analyzed using SPSS 21.0 software package for windows with descriptive statisticsResults: The Coaches who participated in the survey, accept as the first choice towards a corner kicks that 47,4% of them man to man defense 26,3% zonal defense, 26,3% mixed defense. The successful defense against corners ratio was found to be higher than the unsuccessful defense. 36, 8% of coaches preferred mix of defense to the free kicks. 31, 6% of coaches chose zonal defense and man to man defense. Successful defense against free kicks rate was determined to be higher than the unsuccessful defense. After the set plays, 585 return ball the defensive team has been successful in 49% of ball position but 51% opposing team won the ball and renewing the attack. Conclusion: As a result of the study, the defense teams were successful in defensive tactics except for returning balls after set plays. Analysis, Football, Set Plays, Defensive Tactics
Keywords: Analiz; Defans; Duran Topla; Futbol; Spor; Takdikler; Taktik; Türkiye