Yapı grubu ürünlerinin maliyetinin hesaplanması ve bir uygulama - Kalender, Volkan (My University, 2018)
Günümüzde, teknoloji alanındaki gelişmeler ile artan rekabet koşulları, işletmelerin doğru ve zamanlı bilgi edinme ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu neden ile işletmelerde maliyetlerin düşürülmesi konusu daha da önemli hale gelmiştir. İşletmelerin rekabet ortamında hammaddeleri etkin kullanmaları ve belirledikleri kar oranlarını elde edebilmeleri için maliyet konusunda ciddi adımlar atmaları gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda, Türkiye’de önemli bir paya sahip olan yapı grubu ürünleri üretim sektöründe teknolojinin ve rekabetin getirmiş olduğu bir çok gelişme ortaya çıkmıştır. Yapı grubu ürünlerini üreten işletmeler hem rekabet edebilmek hem de kar oranlarını hedefleri doğrultusunda attırabilmek için öncelikle maliyet düşürme yollarına başvurmuşlardır. Dönem gelirlerinin, proje maliyetlerinin tespit edilmesi ve saptanması açısından fizibilite çalışmaları ve maliyet saptama konuları büyük önem kazanmakla birlikte maliyet kalemlerinin minimize edilmesi de başlıca hedefler arasına girmiştir. Tezimde inşaat sektöründeki toplam maliyetler içerisinde önemli bir yer tutan yapı grubu ürünleri maliyetlerinin hesaplanması detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Genel olarak maliyet kavramı incelenip yapı grubu ürünleri üretim işletmelerinde maliyetlerin sınıflandırılması yine bu sektör özelinde anlatılmıştır. İlave olarak örnek uygulama ile birlikte yapı grubu ürünlerinden olan ve üretimi hem Dünya’da hem de Türkiye’de eski dönemlere kadar uzanan tuğla’nın üretim ve maliyet hesaplanması süreci anlatılmış olup söz konusu maliyetlerin ne şekilde minimize edileceği hakkında öneri ve yaklaşımlar sunulmuştur.

In present day, developments in the field of technology have also led to the world of economy. The developments in the world of economics and the increasing competition conditions have revealed the necessity of obtaining accurate and timely information and it has become even more important to decrease the costs. Businesses need to use their sustainable resources in a competitive environment effectively and take serious steps in terms of cost so that they can get the profit rates they set. In my thesis we focus on construction groups cost calculations and present ways in which they are able to minimise these.All these developments are in line with a large share of the construction sector in Turkey and most important leg of the construction products sector, the construction industry has emerged a lot of progress has been brought by the competition. Businesses that manufacture building products have resorted to cost-cutting measures in order to be able to compete and increase their profitability towards their targets. Feasibility studies and cost determination issues have gained great importance in terms of determining and determining the project costs of the fiscal year (quarter) incomes, but the reduction of cost items has also been one of the main targets.In the thesis, the calculation of the cost of the products of the building group, which has an important place in the total cost of the country economy, is dealt with in detail. The concept of cost is examined in general and the classification of costs in the production groups of the products of the building group is explained again in this sector.In addition Example applications of the construction products with production and and the world in both is described the process of production and cost determine the bricks dating back to ancient times in Turkey, said the cost of what way are presented systematically suggestions to be minimized.
Keywords: Construction industry; Cost accounting; Cost control; Costs; Maliyet denetimi; Maliyet muhasebesi; Maliyetler; Yapı endüstrisi; YAPI GRUBU ÜRÜNLERİNİN MALİYETİNİN HESAPLANMASI VE BİR UYGULAMA BUILDING GROUP PRODUCT COST CALCULATION AND AN APPLICATION