Erich Fromm’da din anlayışı - Çatal, Abdullah (My University, 2003)
Erich Fromm'un din hakkındaki düşünceleri üstüne bir inceleme yapılmamıştır. Bu çalışma, görebildiğimiz kadarıyla, ülkemizde Erich Fromm'un din anlayışı ile ilgili yapılan ilk çalışmadır. Bu çalışma yapılırken, daha çok Fromm'un kendi eserleri kaynak olarak kullanılmıştır. Giriş bölümünde, araştırmanın yapılış amacı, metodu ve içeriğiyle ilgili bilgilerle; Erich Fromm'un hayatı ve etkilendiği önemli düşünürlere yer verilmiştir. Erich Fromm ve Psikanaliz başlığı altında, psikanalizin kısa tarihçesi, temel ilkeleri, Fromm'un da içinde bulunduğu Sosyo Kültürel Ekolün psikanaliz anlayışı ve Freud eleştirileri, psikanalizin revizyonu ile ilgili düşünceleri, Fromm'un psikolojik görüşleri ve psikanaliz din ilişkisi incelenmiştir. Erich Fromm'da din Anlayışında, Fromm'un din tanımı, din çeşitleri, inanç ve inanma ihtiyacının temelleri, bağlanma ihtiyacı ve bu ihtiyacın karşılanması ile ilgili olarak idollere bağlılık ve putlaştırma eğilimi; tanrı inancı ve dinin geleceği ile ilgili görüşleri, kendi eserleri çerçevesinde ortaya konulmuştur. Sonuç bölümünde, Fromm'un görüşlerinin kısa bir değerlendirmesi yapılmıştır Erich Fromm's ideas on Religion is not widely known in Turkey. There seems to be no major work on his ideas regarding religion in Turkish Literature. The present study is, perhaps, the first one in this regard. The study attempted to use Erich Fromm's own writings on religion. The introductory chapter expresses the reasons for carrying out such a study, the method of the study, and Erich Fromm's life as well as major thinkers he was influenced by. The title Erich Fromm and Psychoanalysis examines the history of psychoanalysis, its fundamental principles, and Fromm's understanding of psychoanalysis as well as his criticism of Freud regarding the relationship between psychoanalysis and religion. The title Erich Fromm's understanding of Religion deals with his definition of religion, human instincts regarding the need to believe, human's need for devotion to a Supreme Being, human's inclination towards idolization, and the future of religion. The concluding chapter evaluates Fromm's ideas discussed in the thesis.
Keywords: Felsefe, Din