MİKS VENÖZ OKSİJEN SATURASYONU VE KLİNİK ÖNEMİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Doku oksijenasyonunun global göstergesi olarak kabul edilen miks venöz oksijen saturasyonu özellikle kritik hasta takibinde hemodinamik monitorizasyonun ayrılmaz bir parçasıdır. Miks venöz oksijen saturasyonunun ölçümü için pulmoner arter kateterine gereksinim duyulması, sözü edilen hemodinamik parametrenin yaygın kullanılmasına büyük bir engel oluştursa da, hemodinamik olarak stabil olmayan hastaların ameliyat sırasında veya yoğun bakım ünitelerinde o anki doku oksijenizasyon düzeyinin saptanarak anlık müdahale olanağı tanıması nedeniyle halen birçok merkez tarafından kullanılmaktadır. Bu derlemede miks venöz oksijen saturasyonunun klinik önemine güncel bir bakış amaçlanmıştır.

Mixed venous oxygen saturation known as global index of tissue oxygenation, is an integral part of hemodynamic monitoring for especially follow-up of critically-ill patients. Although it is needed to insert a pulmonary artery catheter to measure mixed venous oxygen saturation, and it is a major obstacle for the common usage of this hemodynamic parameter, currently it is used by multiple health care centres because of its ability to interfere instantly with the measured tissue oxygenation levels of unstable patients in operation room or intensive care units. In this review, it is aimed to have an updated look at the clinical significance of mixed venous oxygen saturation.
MIXED VENOUS OXYGEN SATURATION AND CLINICAL SIGNIFICANCE
Keywords: Anestezi