Uzun dönem toplum tabanlı Bahçeşehir meme kanseri tarama procesinin ilk dönem sonuçları - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Giriş: Bahçeşehir Meme Kanseri Tarama Projesi, Türkiye'nin 10 yıl sürecek olan toplum tabanlı organize meme kanseri tarama projesidir. Bu prospektif gözlemsel çalışmanın amacı Türk kadınlarında toplum tabanlı meme kanseri tarama programının uygulanabilirliğini belirlemek ve taramanın evre değişikliklerindeki etkisini ortaya koymaktır. Materyal-Metod: Bu prospektif çalışmaya 40-69 yaş arasında toplam 3758 kadın dahil edildi. Tarama, iki yıllık dönemlerle toplam beş dönem uygulanmak üzere planlandı. Mamogramlar, klinik meme muayenesi sonrasında, Amerikan Radyoloji Koleji'nin (ARK) Meme Görüntüleme Raporlama ve Veri Sistemi'ne (BI-RADS) göre iki ayrı radyolog tarafından değerlendirildi. Gerçek pozitiflik, yalancı pozitiflik, ARK'ye göre pozitif prediktif değerler (PPD), kanser saptama oranı, minimal kanser saptama oranı, aksiller lenf nodu pozitifliği ve geri çağırma oranı hesaplandı. Sonuç: Birinci dönemde 17 kanser saptandı. Bunların %23.4'ü duktal karsinoma in situ, %64.7'si ise evre I meme kanseri idi. Kanser yakalama oranı 4.5/1000 idi. Minimal kanser saptama oranı %52,9, aksiller lenf nodu pozitifliği %11,7, biyopsi için pozitif prediktivite değeri %32, tüm geri çağırma oranı %18,4 idi. Tartışma: Bu bulgular, tarama projesinin ilk turunun verileri olup, toplum tabanlı organize bir çalışmada taramanın etkin olarak yapılabileceğini ve hastaların önemli bir kısmında çok erken tanı konulabileceğini göstermiştir.

Introduction: The Bahcesehir Breast Cancer Screening Project is the first organized population based breast cancer screening project in Turkey. The objectives of this prospective observational study are to determine implementation of a population-based organized breast cancer screening program in Turkish women and to find out the effect of screening on stage shift. Materials and Methods: A total of 3758 women within 40–69 years of age were recruited in this prospective study. The screening was done biannually and five rounds were planned. After completing a clinical breast examination (CBE), two-view mammograms were obtained and classified according to Breast Imaging Reporting and Data System (BI-RADS) of the American College of Radiology (ACR). True positivity, false positivity, positive predictive values (PPV) according to ACR, cancer detection rate, minimal cancer detection rate, axillary node positivity and recall rate were calculated. Results: Seventeen cancers were detected in the first round. The overall cancer detection rate was 4.5 per 1000 women. Minimal cancer detection rate and axillary node positivity were 52.9 % and 11.7 %, respectively. A positive prediction for biopsy was 32%. The overall recall rate was 18.4 %. Discussion: These are the first round results of the screening project. Our results showed that screening can be done effectively in a population based organization.
First round results of a long term populatin-based breast cancer screening program from Bahcesehir
Keywords: Tıbbi Laboratuar Teknolojisi; Onkoloji; Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme