Okul öncesi kurumlarda uygulanan müzik eğitiminin öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi - Öztürk, Ayhan (My University, 2008)
OKUL ÖNCESİ KURUMLARDA UYGULANAN MÜZİK EĞİTİMİNİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Bu araştırmada; Okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan müzik eğitiminin öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul'da bulunan okul öncesi eğitim veren kurumlar, örneklemini ise İstanbul'da Anadolu yakasında Kadıköy ilçesinde ve Avrupa yakasında Eyüp ve Beşiktaş ilçelerinde bulunan toplam 110 okul öncesi eğitimi veren kurumda görevli 145 müzik ve sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenlerin müzik eğitimini verirken nasıl bir yöntem izledikleri, yaşadıkları güçlükleri ve müzik öğretme yollarını nasıl algıladıkları 39 sorudan oluşan bir anket ile incelenmiştir. Ankette yer alan 15 soruda öğretmenlerin güçlük çektikleri görülmüş, kalan 24 soruda öğretmenlerin güçlük çekmedikleri ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Örneklemi oluşturan öğretmenlerin cinsiyetleri, 126’sı (%86,9) kadın; 19’u (%13,1) erkek olmak üzere toplam 145 öğretmen şeklindedir. Örneklem grubunun 92’si (%63,4) 1-10 yıl arası; 53’ü (%36,6) 10 yıldan daha fazla görev yapmış öğretmenden oluşmaktadır (Tablo 4.1.2). Öğretmenlerin 32’si (%22,1) 4-5 yaş; 113’ü (%77,9) 6 yaş veya hepsi yaş grubunda eğitim vermektedir. Öğretmenlerin 108’i (%74,5) Sınıf öğretmeni; 37’si (%25,5) Branş öğretmeni oluşturmaktadır Öğretmenlerin 113’ü (%77,9) Özel okul öğretmeni; 32’si (%22,1) Devlet okulu öğretmeni oluşturmaktadır. Buna göre; Değişik materyallerden çalgı üretebilmede, Uygun enstrümanı (piyano, gitar, akordeon, org, orff çalgıları...) sağlamada, Müzik eğitimi konusunda gerekli sıklıkta hizmet içi eğitim programlarına katılmakta, Müzik eğitimi ile ilgili yapılan araştırmaları, yayınlanan kitapları, dergileri takip edebilmekte tüm öğretmenlerin güçlük çektiğini ortaya çıkmıştır. 1-10 yıl arası hizmet süresine sahip öğretmenlerin Müzik etkinlikleri yoluyla çocukların gelişimini değerlendirmede, 4-5 yaş grubuna eğitim veren öğretmenlerin çocukların sosyal gelişiminin desteklenmesinde ve 5 yaş grubuna eğitim veren öğretmenlerin ise şarkı seçiminde de işlenen konuya uygun şarkı bulmada daha fazla güçlük çektikleri görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin şarkı seçiminde işlenen konuya uygun şarkı bulabilmekte, beden dillerini kullanarak şarkıyı söyletebilmede ve müzik etkinlikleri yoluyla çocukların gelişimini değerlendirmede daha fazla güçlük çektikleri görülmüştür. Devlet okulunda çalışan öğretmenlerin özel okulda çalışan öğretmenlere göre müzik etkinlikleri ile bilgi kazanma ve kavram gelişiminin desteklenmesinde daha fazla güçlük çektikleri, çocukların kulak gelişimlerinin desteklenmesinde ise özel okulda çalışan öğretmenlerin daha fazla güçlük çektikleri ortaya çıkmıştır. Müzik eğitimi konusunda gerekli sıklıkta hizmet içi eğitim programlarına katılmakta devlet okulunda çalışan öğretmenlerin, Jest ve mimikleri etkili kullanabilmede ise özel okulda çalışan öğretmenlerin güçlük çektikleri görülmüştür

OKUL ÖNCESİ KURUMLARDA UYGULANAN MÜZİK EĞİTİMİNİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ The aim of this research is to assess the music education applied at pre-school s according to teachers opinion. Survey model was used in this research. Research universe is the preschools in Istanbul and the sample is 145 preschool and music teachers who are working at 110 primary schools on asian side of İstanbul Kadıköy and on the european side Eyüp and Beşiktaş. The method of the teachers used at music education, the problems they have and their perception of music teaching ways were analysed by a survey involved 39 Question. It is seen that the teachers have problems at 15 question but they don't have any problems at the rest of 24 question. According to the results of this research: The sample is involved 145 teachers; 126 woman %89 percent and 19 man by %13,1 percent. 92 teachers have worked 1- 1o years; 53 teachers for more than 10 years. 22 percent of the teachers teach pupils 4-5 years old, and the 77,9 percent teach older than 6 years old or the whole. 108 teachers is, 37 teacher is 113 teacher work at 113 teacher work at private schools and rest of 32 work at state schools. According to that: It is seen that all of the teachers have problems with creating instruments from different materials, getting the right instrument, joining in the seminar provided direct or indirect contribution for music education, keeping abreast of the researchs, books and magazines about music education. The teachers who have worked for 1-10 years so far , have more problems in checking the pupils development by musical activities, the 4- 5 years old class’ teachers have more problems in building the social development and 5 years old teachers have more problems in finding the suitable song related with the subject they teach. Home teachers have more difficulties: in finding suitable song related with the subject , in teaching the songs and also in checking pupils development by musical activities . If we compare the teachers work in state and private schools , the state school teachers have more difficulties to improve themselves in music subject. But the private school teachers have more difficulties in ear training of chidren. Joining in the seminar provided direct or indirect contribution in music education is hard for the state school teachers .and the private teachers have more difficulties at using mimics and signs efficiently.
Keywords: Müzik Eğitimi; Öğrenim ve Öğretim_Müzik