1980 sonrası Türk romanında 12 Eylül darbesinin yarattığı yeni insan tipi - Mızrak, Mehmet Murat (My University, 2024)
Tezin birinci bölümü olan giriş kısmında öncelikle kavramsal bir çerçeve çizilerek Marksizm’in altyapı-üstyapı ilişkisi açıklanmış ve ardından bu kavramsal çerçeve doğrultusunda teze tarihsel bir arka plan oluşturmak gayesiyle Osmanlı İmparatorluğu’nda ve Türkiye Cumhuriyeti’nde gerçekleşen iktisadi ve siyasi değişimlerin sonucunda yaratılan yeni insan tiplerine değinilmiştir. İkinci bölümde çalışmaya esas oluşturan romanlar incelenmiş, incelenen bu romanlar baz alınarak 1980 sonrası gerçekleşen alt yapısal ve üst yapısal değişimlere bağlı olarak değer yargıları yozlaşmış, tüketim alışkanlıkları değişmiş, politikadan uzaklaşmış ve dahası yabancılaşmış yeni insan tiplerine odaklanılmıştır. Üçüncü bölüm olan sonuç kısmında ise çalışmaya esas oluşturan romanlar çerçevesinde bir çıkarımda bulunulmuştur.

In the first part of the thesis, the introduction, the relationship between Marxism's substructure-superstructure is explained by drawing a conceptual framework and then, in line with this conceptual framework, the new human types created as a result of the economic and political changes in the Ottoman Empire and the Republic of Turkey are mentioned in order to create a historical background for the thesis. In the second part, the novels that form the basis of the study are analyzed, and based on these novels, the focus is on new types of people whose value judgments have been corrupted, whose consumption habits have changed, who have distanced themselves from politics and who have become alienated due to the substructural and superstructural changes that took place after 1980. In the third part, the conclusion, a conclusion is made within the framework of the novels that form the basis of the study.
Keywords: 12 Eylül; 12 Eylül Darbesi; 12 September; 12 September Coup; 1980 Sonrası Türk Romanı; Alienation; Consumption Society; coup; Coup d'etat, 1980; darbe; Değer Yargıları; Depolitizasyon; Depolitization; History; Hükümet darbesi, 1980; New Human Type; Tarih; Turkey; Turkish fiction; Turkish Novel after 1980; Tüketim Toplumu; Türk romanı; Türkiye; Value Judgments; Yabancılaşma; Yeni İnsan Tipi